Pametni napreduju

Pogledaj sve kategorije

2014 - May - 03

Ne tako davno, pisao sam o tome da će u doglednoj budućnosti, brže nego što se to tada činilo, svi mobilni telefoni pripadati kategoriji „pametnih“. E sad, čini se da je to vreme pred vratima. Naime, pametni telefoni su u godinama globalne ekonomske krize jedna od retkih oblasti informacionih tehnologija koja beleži konstantan i nemali rast. Već neko vreme njihova prodaja nadmašuje onu takozvanih „fabričkih“ mobilnih aparata, odnosno onih koje pogone nestandardizovani operativni sistemi.

Nedavno su stigli rani rezultati prodaje i istraživanja stanja tržišta u prvom kvartalu ove godine. Kao što je i očekivano, rast se nastavlja i to nesmanjenom žestinom. U odnosu na isti period prošle godine prodato je čak 33 odsto više uređaja – preciznije, 285 miliona. Zanimljiviji je, ipak, jedan drugi podatak. Geografski raspored rasta i najuspešnijih rezultata značajno se menja. Dok je u zemljama Zapada očigledno došlo do izvesnog zasićenja i blage stagnacije, Azija, Latinska Amerika i drugi manje razvijeni regioni naglo napreduju. To je dovelo i do promene učešća na tržištu vodećih proizvođača. Udeo Epla i Samsunga donedavno je iznosi čak 50%, dok je sada nekoliko procentnih poena niži. Sa druge strane, napreduju Azijski proizvođači koji nude nešto pristupačnije modele namenjene onima koji tek ulaze u svet pametnih uređaja povezanih na Internet.
Uz inicijative za dostupnost interneta u svakom delu planete o kojima sam već govorio, bliži se momenat globalnog umrežavanja i dostupnosti informacija koji bi, makar u izvesnoj meri, trebalo da utiče na poboljšanje kvaliteta života ljudi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *