Pametno i bezbedno

Pogledaj sve kategorije

2015 - Dec - 10

Problem nasilja predstavlja jednu od velikih nesreća čovečanstva, a u poslednjih nekoliko godina učestala su masovna ubistva nedužnih civila na javnim mestima, bilo da su delo osoba sa psihološkim problemima ili organizovanih kriminalnih i terorističkih grupa. Jedan od uzroka možemo da potražimo i u slobodnom pristupu vatrenom oružju i smanjenoj kontroli prodaje i posedovanja različitih vrsta naoružanja.

Zbog toga se sve više govori o inovacijama u oblasti takozvanog „pametnog oružja“, a u SAD je čak osnovana fondacija koja promoviše i pomaže razvoj sigurnijeg ručnog naoružanja. U većini slučajeva radi se o nekoj vrsti personalizacije i prepoznavanja korisnika. Jedan od preciznijih mehanizama je čitač otiska prsta kakav se u poslednje vreme sve češće koristi za identifikaciju korisnika pametnih telefona. Budući da je otisak prsta svake osobe jedinstven, a da je tehnologija značajno napredovala u prethodnom periodu, ovo je poprilično dobar način da se podigne nivo bezbednosti, spreči krađa oružja i izbegnu nesreće izazvane neveštim korišćenjem. Drugi najčešći metod su RFID i NFC identifikatori u vodu kartica, žetona, narukvica ili prstenja. Tek kada se oružje nađe u blizini RFID uređaja moći će da se aktivira.

Premda se u prodaji već mogu naći modeli pametnog oružja, u svetu još uvek ne postoji jasna regulativa koja bi propisivala obavezu njegovog korišćenja. Nije realno da će u skorije vreme napredni pištolji zameniti konvencionalne, ali se barem radi na tome da oni budu dostupni zainteresovanima. Sa druge strane, razvijaju se i nove ideje, poput detekcije mete ili pametne municije, koje bi trebalo dodatno da podignu nivo bezbednosti. Na žalost, jedino pravo rešenje bilo bi ukidanje svih vrsta oružja, ali dok se svest ljudi ne podigne na viši nivo tehnologija može barem malo da ublaži problem.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *