Pedeset godina napretka

Pogledaj sve kategorije

2017 - Jan - 17

Imao sam veliko zadovoljstvo da prošle nedelje posetim CES, najveći sajam korisničke elektronike na svetu, mesto gde na jednom mestu možete da vidite sve najnovije proizvode i inovacije namenjene masovnoj, svakodnevnoj upotrebi. Ove godine CES obeležava pedesetu godišnjicu održavanja, što je sjajan povod da se osvrnemo i pogledamo odakle smo pošli, gde smo stigli i kuda idemo.

Posetiocu sajma te davne 1967. godine, kada bi nekim slučajem mogao da zaviri u ovogodišnju postavku, svet bi izgledao kao magijsko mesto koje prevazilazi maštu. Uostalom, te prve godine najveće tehnološko dostignuće bio je kolor televizor, dok smo sada videli tehnologiju kvantnih tačaka i ogromne TV aparate tanje od najtanjih mobilnih telefona. Sedamdesete godine su obeležili video rekorderi i prvi portabl uređaji. Danas tinejdžeri pokreću svoje kanale na Jutjubu sa desetinama hiljada gledalaca, a bezmalo svaki stanovnik planete u džepu nosi računar snažniji od najmoćnijeg kompjutera iz onog vremena. Osamdesete su nam donele prve mobilne telefone, doduše ogromnih dimenzija, digitalne časovnike i personalne računare. Ovih dana govorimo o tome da smo zagazili u eru „posle PC-ja“. Devedesete su verovatno godine kada se rodila ljubav između prosečnog čoveka i tehnologije. Proizvodnja i primena računara doživljavaju procvat, video igrice osvajaju srca dece i odraslih, mobilni telefoni konačno mogu da stanu u džep, a internet krupnim koracima osvaja svet. Konačno smo pregurali i famoznu dvehiljaditu, godinu koja je oduvek simbolično predstavljala granicu budućnosti. Slede godine interneta i pametnih uređaja, digitalnog doba i jednog potpuno novog sveta. Ipak, čini mi se da se napredak koji bi ranije donela dekada, danas meri godinama, ako ne i mesecima.

Računari, roboti, veštačka inteligencija i tehnologija uopšte postali su sastavni i neizostavni deo naših života. Zbog toga količina inovacija na CES-u i drugim sličnim izložbama iz godine u godinu užurbano raste. Čini mi se da je ova godina bila naročito „plodna“, pogotovo u oblasti robotike, pametnih povezanih predmeta i automobila budućnosti. Potrudiću se da vam u narednih nekoliko tekstova prenesem najzanimljivije utiske.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *