Podstičimo kreativnost

Pogledaj sve kategorije

2018 - Apr - 15

Školski sistem kakav danas imamo nastao je u nekom prošlom vremenu iz praktične potrebe za masovnim osposobljavanjem kvalifikovane radne snage u industriji. Pre toga su zanatlije i trgovci obučavali šegrte, u malom broju i kroz duži period, što više nije bilo dovoljno za obezbeđivanje potrebnih kapaciteta. Jednostavno, novo doba donelo je promenu koja je zahtevala novi pristup obrazovanju. Ono što smo zaboravili je da se vremena i dalje menjaju, i to sve brže.

Postavlja se razumno pitanje koja su znanja, veštine i sposobnosti bitne za ljude koji će živeti i raditi u doglednoj budućnosti. Ako prihvatimo činjenicu da je veštačka inteligencija u nekom obliku neminovnost i da će pametne mašine obavljati najveći deo poslova koji se odnose na proračune i analize, ljudima će ostati ono najvažnije – kreativnost, ideje i inovacije. Problem je što su, čini mi se, upravo te oblasti zanemarene u prethodnom sistemu obrazovanja. Potencirano je ono što današnji računari rade mnogo bolje i brže od nas. Naravno, u doba industrijske revolucije kompjuteri nisu postojali, ali su se u međuvremenu vremena iz korena promenila. Prirodno, veliki sistemi, poput obrazovnog, teško se i sporo menjaju, ali sam siguran da će vrlo brzo nešto značajno novo morati da se desi. Potrebno je da se prestrojimo ka novoj eri koju neki nazivaju „doba mudrosti“, gde će najvažnija biti sposobnost sveobuhvatnog poimanja sveta oko nas i vremena u kome živimo, povezivanja znanja iz različitih oblasti i kreativnog osmišljavanja novih ideja i koncepata. Značajno mesto imaće kultura i umetnost kao ono što je istinski ljudsko i po čemu se razlikujemo od računara. U tom pravcu treba da se kreće i promena školskog sistema.

Svojevremeno je američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt rekao da ne možemo uvek da izgradimo budućnost koju naša deca zaslužuju, ali da možemo decu da osposobimo za budućnost koja ih očekuje. Upravo je to poenta koju ne smemo da zaboravimo. Zbog toga je bitno da gledamo u budućnost koja se nazire i da razmišljamo o onima koji su najvažniji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *