Pomoćnik za reverom

Pogledaj sve kategorije

2024 - Apr - 16

Ono čemu smo prošle godine svedočili kao usponu upotrebljivih i javno dostupnih sistema veštačke inteligencije, ovih meseci polako dobija praktičnu primenu u sve većem broju uređaja. Prvi su na redu, sasvim očekivano, mobilni telefoni. Nakon njih, mehanizmima poput ČetGPT-a i sličnih biće opremljeni ostali pametni uređaji, pre svih zvučnici i drugi aparati koji čine deo pametnog doma. Kreativnost i mašta inženjera svakako se neće tu i zaustaviti. Nagoveštaj najezde inovativnih rešenja sposobnih da koriste modele veštačke inteligencije dobili smo u minijaturnim prenosnim digitalnim pomoćnicima.

 

Jedan od njih podseća na mnogo manju verziju mobilnog telefona. Poseduje kameru, jednostavan ekran i jedan jedini taster. Dovoljno je da taj taster držite pritisnutim i uređaju glasom postavite pitanje ili zadate zadatak. Odmah ćete dobiti odgovor prirodnim jezikom, a ukoliko ste naručili hranu ili prevoz, očekivaće se da dodatno potvrdite narudžbu. Ideja je da se uređaj poveže za različitim servisima, poput onih za slušanje muzike, i da predstavlja direktnu sponu između vas i tih servisa. Na taj način sva kompleksnost mobilnih aplikacija nestaje iz vidokruga korisnika, a operacije postaju govorna komunikacija. Drugi primer je posebno zanimljiv jer se radi o nekoj vrsti pametnog bedža, odnosno broša. Umesto ekrana, ovaj uređaj poseduje projektor. Na taj način, pored glasovne komunikacije, možete odgovore da vidite na predmetima ispred vas. Pre svega projektor je namenjen da sliku prikazuje na ispruženom dlanu korisnika, budući da je ugao projektora, kada se uređaj okači na rever, podešen pod uglom na dole i ispred. Neka rana iskustva testera i recenzenata govore da ova inovacija poseduje potencijal, ali da su potrebna dodatna usavršavanja nekih funkcionalnosti, pogotovo vidljivost projektovane slike pod lošijim uslovima osvetljenja.

 

Pre nekoliko nedelja pisao sam na ovim stranama o ideji telefona bez aplikacija i operativnog sistema, upravljanog isključivo veštačkom inteligencijom i direktnom komunikacijom sa korisnikom. Uređaji koje sam ovde opisao predstavljaju nastavak i razradu tog koncepta. Nisam međutim siguran da je došlo vreme da sada već klasični mobilni telefoni budu zamenjeni sledećom generacijom „računara za džep“. To svakako ne znači da pomoćnici za reverom neće uspeti da pronađu publiku i jednoga dana uđu u masovniju upotrebu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *