Posao za poneti

Pogledaj sve kategorije

2007 - Sep - 02

Ubrzani svet današnjice, pogotovo njegov poslovni deo, neprekidno nastoji da olakša i ubrza svakodnevne aktivnosti. Informacione i telekomunikacione tehnologije najvažniji su oslonac tih optimizacija, jer nude hardverska i softverska rešenja za prikupljanje, obradu, dostupnost i razmenu informacija, pojednostavljenje procedura i sve značajniju osobinu modernog doba – mobilnost. Mobilnost je postala imperativ pošto vreme provedeno u pokretu nipošto ne sme biti izgubljeno, a pravovremena reakcija kada ste van kancelarije može da napravi razliku između uspeha i poslovnog poraza. Pametni mobilni telefoni i PDA telefoni jedna su od grupa IT proizvoda koje značajno unapređuju mobilnost i sve se češće, ozbiljnije i sistematičnije primenjuju u poslovne svrhe, čak i u našoj zemlji.

Pojam “pametni telefon” odnosi se na modele koji poseduju standardizovani operativni sistem sa mogućnošću instaliranja dodatnih programa nezavisnih proizvođača za razne namene, značajniju količinu memorije sa opcijom proširenja nekom od memorijskih kartica, ekran u boljoj rezoluciji i gotovo sve savremene metode za povezivanje i umrežavanje. Oblikom, osnovnom formom i dimenzijama oni i dalje podsećaju na obične mobilne telefone, ali nude mnoštvo naprednih funkcionalnosti. Sa druge strane, PDA telefoni su povećih dimenzija, sa ekranom osetljivim na dodir, raspolažu sa nešto više resursa i praktično predstavljaju klasične PDA ručne računare (Personal Digital Assistant, lični digitalni pomoćnik) sa ugrađenim modulom za telefoniranje. Naravno, postoji sve više modela koji su neka vrsta kombinacije ove dve skupine uređaja i teško ih je svrstati u tačno određenu grupu. Zbog toga se, pogotovo u manje stručnim krugovima, pametni i PDA telefoni najčešće poistovećuju i označavaju kao pametni mobilni telefoni ili smartphones.

Ono što je svakako važnije od pukog razumevanja klasifikacije i osnovnih karakteristika jesu upotrebna vrednost i načini primene. Tu je, opet, najbolje dati konkretne primere. Recimo ovako – pošli ste na sastanak sa potencijalnim klijentom koji ima hitnu potrebu za vašim proizvodima. Budući da je sastanak zakazan iznenada i da niste imali vremena da se pripremite, na putu do tamo koristite ugrađeni program za krstarenje Internetom i 3G konekciju kako biste saznali više detalja o kompaniji u koju idete, njenim ključnim ljudima, kotiranju na berzi itd. Pošto ih posećujete prvi put, najbržu putanju kroz grad diktirate vozaču na osnovu onoga što su vam ponudili GPS modul i program sa preciznim mapama na vašem telefonu. Po ulasku u poslovnu zgradu klijenta povezujete se putem bežičnog umrežavanja u njihovu poslovnu računarsku mrežu i preko nje dalje na Internet da biste u liftu još jednom proverili elektronsku poštu. Na početku sastanka, prilikom upoznavanja, umesto papirnih vizit karti Bluetooth konekcijom razmenjujete elektronske kontakt informacije koje se direktno upisuju u imenik na vašem telefonu. Nakon što ste klijentu predstavili svoju firmu pomoću programa za rad sa slajd prezentacijama na vašem telefonu i posebnog hardverskog dodatka za povezivanje sa projektorom, a potom čuli njihove zahteve, proveravate stanje zaliha i mogućnost isporuke uvidom u podatke vaše kompanije, bilo da koristite web lokaciju prilagođenu mobilnim uređajima ili poseban program sa sinhronizovanom bazom podataka. Naravno, pomoću pametnog telefona možete odmah direktno i da unesete zahtevane količine u vaš informacioni sistem kako bi proizvodnja mogla da počne sa pripremom narudžbine još dok ste vi na sastanku. Oduševljen vašom efikasnošću i spreman za dalju saradnju, klijent zakazuje novi sastanak koji vi unosite u kalendar svog telefona i odmah ga sinhronizujete sa serverom u firmi. Istog momenta na monitoru vaše asistentkinje taj termin se prikazuje kao zauzet. Pri povratku, i sami prijatno iznenađeni mogućnostima “pametnog pomoćnika”, šaljete elektronsku poštu IT menadžeru vaše kompanije u kojoj ga obaveštavate da je upravo zaradio povišicu.

Naravno, situacija u kojima možete da upotrebite pametni mobilni telefon ima još jako mnogo, a ograničenje su samo vaša dosetljivost i organizovanost. Činjenica da vam savremene tehnologije omogućavaju da kancelariju nosite sa sobom u džepu gde god da se nalazite već sama po sebi zvuči izazovno i uzbudljivo. Potrebno je samo da to prihvatite i iskoristite kao svoju prednost u poslovanju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *