Posle ekrana

Pogledaj sve kategorije

2019 - Oct - 01

Ne znam da li ste primetili u kojoj meri je poslednjih nekoliko generacija pametnih mobilnih telefona okrenuto napretku na dva osnovna fronta – kvalitetnijem fotografisanju i boljem, većem i zanimljivijem ekranu. Gotovo sve ostale funkcionalnosti zadovoljavaju potrebe većine korisnika, pa malo šta može da se uradi što bi donelo primetno poboljšanje.

Budući da su kamere na telefonima praktično ukinule kategoriju malih amaterskih foto aparata, sada je cilj podizanje kvaliteta foto i video snimaka na nivo kojim bi bili zadovoljni i napredni korisnici. Jedan način da to bude postignuto je maksimalno korišćenje procesorske snage telefona za automatsku obradu fotografija i primenu pametnih filtera u zavisnosti od snimane scene. Drugi je ugradnja više kamera različitih žižnih daljina kako bi korisnici imali dodatne opcije za kreativnost, a kvalitet rezultata ostao neoštećen digitalnim zumiranjem. Postoje čak ideje i patenti sa optičkim zum objektivima na telefonima. Tu su, naravno, najveća prepreka dimenzije uređaja, pre svega tanko kućište. Inovatori su se dosetili da koriste princip sličan periskopu, pa verujem da će već naredna generacija modela koristiti ovakve kamere.

Što se ekrana tiče, tu je situacija nešto kompleksnija. Naime, ovde je ograničenje koje predstavljaju dimenzije samog uređaja mnogo teže prevazići. Jedno od rešenja – o kome se ovih dana mnogo govori i piše – su savitljivi ekrani i telefoni na preklop. Ideja je da se otvaranjem telefona dobije duplo veći ekran, sličan onima na tablet uređajima. Poenta je da sam preklop ekrana ne bude vidljiv, odnosno da udobnost korišćenja ni na koji način ne bude ugrožena. Prvi prikazani uređaji deluju pomalo nezgrapno, ali je to obično slučaj kada se radi o prvoj generaciji nekog novog rešenja. Ne sumnjam da će sve “dečije bolesti” biti brzo otklonjene. Postoje, naravno, i eksperimenti sa ekranima koje je moguće saviti u rolnu, ali još nismo dobili upotrebljive aparatekoji koriste ovaj koncept. Treći pravac su ekrani koji se prostiru čitavom površinom uređaja, sa obe strane, ali ostaje da vidimo kakvu će praktičnu primenu oni imati. Mislim, ipak, da je jedino konačno rešenje za ekran na pametnim mobilnim  uređajima neka vrsta projektovanja slike velikih dimenzija u prostor ispred korisnika ili u namenske naočare. Tek tada će pametni telefoni doživeti istinsku revoluciju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *