Potreba za energijom

Pogledaj sve kategorije

2021 - Apr - 14

Duboko sam uveren da će ljudi u budućnosti uspeti da primene zamisao Nikole Tesle o bežičnom prenosu i dostupnosti električne energije u bilo kojoj tački planete. Uostalom, naš slavni izumitelj je pre više od sto godina dokazao da je to moguće. U međuvremenu smo osuđeni na baterije kada god nam je potrebna električna energija dok smo u pokretu. S obzirom na rast broja pametnih mobilnih aparata, dronova, električnih automobila i drugih sličnih uređaja, potreba za efikasnim baterijama baziranim na „čistim“ tehnologijama vremenom će postati primarna briga inženjera i inovatora.

 

Jedan od pravaca u kojima se kreću istraživanja i eksperimenti odnosi se na upotrebu mikroorganizama za razvoj novih vrsta baterija. U poslednjih desetak godina napravljen je ozbiljan pomak na ovom polju. Jedan od primera su bio-baterije napravljene od papira i bazirane na jednoj vrsti bakterija. Lagane i savitljive, ovakve baterije su idealno rešenje za nove generacije mobilnih uređaja koji će se ugrađivati u odevne predmete. Za sada su izazovi to što ih je nemoguće dopunjavati i što imaju relativno kratak vek trajanja ako se ne koriste. Ukoliko ovi problemi budu prevaziđeni, otvoriće se brojne nove mogućnosti primene, a konstruktori će dobiti slobodu da uređaje oblikuju po želji. Postoje i ideje da se za proizvodnju baterija koriste genetski modifikovani mikroorganizmi. Reprogramiranjem DNK moguće ih je podstaći da vrše sintezu materijala u minijaturne strukture koje služe kao elektrode. Inspiracija za ovo su puževi i druga živa bića koja izvlače kalcijum iz okoline kako bi kreirali kućice i ljušture.

 

Na nama i u nama u svakom momentu nalazi se do tri puta više mikroorganizama nego što ima ćelija u ljudskom telu. Ogromna većina njih je korisna i pomaže nam da preživimo na Zemlji. Na primer, nedavno su pronađene bakterije koje aktivno razgrađuju plastične otpatke u morima i na taj način čiste planetu od smeća koje smo mi proizveli. Naučnici veruju da će slična otkrića pomoći u mnogim oblastima života i rešiti brojne probleme sa kojima se suočavamo. Bez obzira na činjenicu da se u ovom trenutku borimo protiv pandemije korona virusa, verujem da opisana rešenja imaju budućnost, a da ćemo iz ove ružne epizode veoma brzo izaći kao pobednici.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *