Povratak i budućnost

Pogledaj sve kategorije

2012 - Jan - 15

Nesumnjivo jedan od najzanimljivijih trendova koje vredi pratiti u novoj godini je odnos platformi za mobilne uređaje i ukrupnjavanje scene na ovom tržištu, o čemu sam u 2011. pisao onoliko. Stvari su se donekle izbistrile, ali se preostali vodeći igrači još uvek pozicioniraju za finalni trku koja bi trebalo da usledi u narednom periodu. Može se na prvi pogled učiniti da je Microsoftov novi operativni sistem, Windows Phone 7 (WP7) , u nešto lošijem položaju u odnosu na konkurente – pre svega Appleov iOS i Android koji potpisuje Google. Najsvežije vesti ipak poručuju da bi 2012. godina ovaj utisak mogla velikim delom da izmeni.

Budući najmlađi, WP7 tek treba da osvoji srca korisnika. Ništa manje nije važno motivisati programere širom sveta da razvijaju dodatne progame za razne namene – od alata koji će uvećati produktivnost, do igrica za zabavu i razbibrigu. Ovde smo kod WP7 platforme, u godini koju smo upravo ispratili, čak imali mali procentualni pad u odnosu na 2010. To je posledica činjenice da se sistem krajem pretprošle godine tek pojavio (praktično niotkuda, budući da je pisan „od nule“ a da je Windows Mobile platforma ugašena), pa je i prvobitni relativni rast bio ogroman. E sad, razloge za nešto sporiji napredak, pored mladosti sistema, treba tražiti i u činjenici da nije postojala preterana želja vodećih proizvođača hardvera da u svoje vrhunske modele ugrađuju WP7, niti su se previše trudili oko prilagođavanja preinstaliranog softvera potrebama i ukusu svojih kupaca. Osim toga, ni mobilni operateri nisu mnogo radili na promociji novog sistema.

Tu sada, međutim, na scenu stupa finska Nokia koja sa Microsoftom ima ugovor o dugoročnom partnerstvu, a na čiju realizaciju smo svi nestrpljivo čekali. U Las Vegasu, SAD, na ovogodišnjem januarskom sajmu korisničke elektronike CES (Consumer Electronics Show), jednom od najvećih te vrste na svetu, Nokia je predstavila ono što bismo uskoro mogli da očekujemo i u prodavnicama – Lumia seriju pametnih telefona koje pokreće Windows Phone 7 operativni sistem. Koliko smo mogli da vidimo, platforma je dodatno unapređena programima koje potpisuje Nokia, što će se svideti njenoj postojećoj publici. Najjači model iz serije deluje zaista impresivno, dok je najslabiji već prisutan na američkom tržištu, na koje Nokia želi da izvrši ozbiljan proboj. Ostaje da vidimo kako će teći napori da se verni korisnici starog Symbian sistema privole na promenu navika i prelazak na WP7, u čemu će sigurno pomoći činjenica da je u prvoj godini Microsoftovo „čedo“ doživelo značajna unapređenja i da postaje sve zrelija mobilna platforma.

Ako sve bude kako se nadaju odgovorni u kompanijama Microsoft i Nokia, 2012. će istovremeno biti veliki povratak finskog giganta koji je godinama dominirao tržištem mobilnih telefona, ali i ostvarenje planova za budućnost kakvu je za svoj novi mobilni operativni sistem predviđao Microsoft. Uostalom, to je i bila ideja strateškog partnerstva ova dva proizvođača. Budući da su i jedni i drugi naporno radili u prethodnom periodu, možda je došlo vreme ubiranja plodova truda. Ako ništa drugo, sigurno će biti zanimljivo posmatrati dešavanja i uživati u novim modelima uređaja.

Zanimljivost: Ukupan promet onlajn prodavnica softvera za mobilne uređaje, kombinovan sa prihodima od oglašavanja u aplikacijama, prema proceni Gartnera, iznosio je u 2011. godini nešto više od 15 milijardi dolara, a utrostručen je u odnosu na 2010.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *