Povratak u budućnost

Pogledaj sve kategorije

2015 - Oct - 22

U drugom nastavku poznatog filmskog serijala “Povratak u budućnost”, budućnost u koju se glavni akteri “vraćaju” dešava se krajem oktobra 2015. godine, što će reći baš ovih dana. Zanimljivo je da se većina modernih čuda koja su autori predvideli pre više od četvrt veka obistinila, premda se neka rešenja još uvek nalaze u fazi razvoja i ranih prototipa. Uostalom baš su se ovog filma novinari širom sveta prisetili kada je nedavno predstavljen prvi lebdeći skejtbord.

E sad, radi se o tome da mnogo toga što je ne tako davno smatrano naučnom fantastikom danas predstavlja našu svakodnevicu ili je čak višestruko prevaziđeno. Tehnološka inovacija za koju sam nedavno saznao, a koja svakako pripada domenu naučne fantastike su i biometrijska sedišta i sistem za prepoznavanje vozača na kojima nezavisno radi nekoliko vodećih proizvođača automobila. Poenta je u sposobnosti sedišta da prepozna vozača na osnovu različitih parametara (infracrvena kamera skenira konture lica, sedište meri težinu vozača i oblik tela itd.). Na osnovu toga aktiviraju se odgovarajući sistemi u vozilu i personalizovana podešavanja koja softver pamti za svakog vozača ponaosob. Ostali podaci, poput broja otkucaja srca, temperature, pa čak i stepena stresa, takođe utiču na ponašanje vozila. Pored udobnosti, važna funkcija ovakvog rešenja je i bezbednost jer se automobil jednostavno neće pokrenuti ukoliko je u njemu neautorizovana osoba, ali i ako ovlašćeni vozač nije sposoban da upravlja prevoznim sredstvom. U kombinaciji sa povezanim sistemom saobraćaja, o čemu sam pisao ranije, a u kome pametni semafori i saobraćajni znaci komuniciraju sa vozilom, ova vrsta dodataka u automobilima može dobiti dodatne primene.

Nazad u prošlost. Jedan od velikih “promašaja” u predviđanjima iz pomenutog filma je izostanak pametnih telefona, što samo govori o tome u kojoj meri moderni tehnološki razvoj prevazilazi čak i najbujniju maštu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *