Problem društvenih mreža

Pogledaj sve kategorije

2023 - May - 03

Nedavno je kompanija Meta, vlasnik Fejsbuka, postigla nagodbu sa američkim sudovima povodom optužbi da su eksternoj firmi omogućili uvid u privatne podatke korisnika ove društvene mreže. Konkretno, sumnja se da su informacije korišćene radi potencijalnog manipulisanja izbornim procesom u SAD. Prema nagodbi, svi prijavljeni američki korisnici Fejsbuka podeliće 725 miliona dolara odštete. Ovo je samo još jedan slučaj u kome se postavlja pitanje privatnosti podataka koje ostavljamo na internetu i načina na koje velike IT kuće koriste te informacije.

 

Druga aktuelna priča odnosi se na TikTok, kinesku društvenu mrežu naročito popularnu među mlađom populacijom. Naime, zapadni mediji i političari sve glasnije optužuju kompaniju koja stoji iza ove mreže da zloupotrebljava podatke korisnika. Primedbe se kreću u rasponu od mogućnosti da kineska vlada koristi informacije za špijuniranje stranih zvaničnika, do negativnog uticaja na omladinu. Iz TikToka kategorički tvrde da kao firma imaju sedište izvan Kine, da nikada nisu davali podatke kineskoj vladi, kao i da to ne bi uradili sve i da im je traženo. Uticaj na publiku kroz selektivno filtriranje sadržaja koji se prikazuju je teško dokaziva, ali i osetljiva tema. Sa jedne strane, svi mi formiramo svoj ukus i stavove na osnovu uticaja masovnih medija. Ono što su ranije bili časopisi, televizija, film i muzika, u prethodnoj deceniji su portali i društvene mreže. Razlika je u tome što su raniji mediji znali relativno malo o nama, dok sistemi na internetu mogu dinamički da formiraju sadržaje na osnovu naših navika, aktivnosti i drugih informacija.

 

Postoji nekoliko različitih aspekata korišćenja ličnih podataka koji su dostupni društvenim mrežama. Prvi aspekt je svakako bezbednost u smislu brojeva lozinki za pristup, brojeva kreditnih kartica i slično. Bilo kakva manipulacija ovim podacima apsolutno je neprihvatljiva. Drugi važan segment su privatne informacije, nešto što je deo naše intime i što ne bi smelo da se zloupotrebljava. Na žalost, korisnici nisu dovoljno opismenjeni i obučeni kako da se ponašaju na internetu. Zbog toga mnogi svojevoljno ostavljaju poverljive privatne informacije. Pravilo je jednostavno. Moramo da računamo da će sve što postavimo na internet ostati dostupno zauvek, kao i da uvek postoji mogućnost da će to neko pokušati da zloupotrebi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *