Proroci digitalne ekonomije

Pogledaj sve kategorije

2018 - Nov - 27

Čuli ste svakako za kripto valute, virtuelni digitalni novac koji obezbeđuje brzu razmenu i prenos vrednosti bez posredstva centralnih banaka i drugih finansijskih institucija. Najpoznatiji je bitkoin, ali postoje i brojne druge valute koje se koriste za specifične namene. Ako redovno čitate moje tekstove, setićete se da sam u više navrata pisao kako kripto valute za svoje postojanje mogu da zahvale mehanizmu nazvanom „blokčejn“ (eng. blockchain).

Ovaj sistem obezbeđuje sigurnu i pouzdanu razmenu informacija – uključujući i podatke o vlasništvu i transakcijama u svetu kripto valuta – tako da nisu potrebni posrednici niti centralno mesto gde se čuvaju podaci. Virtuelni novac je, dakle, samo jedan od načina na koji možemo da koristimo blokčejn mehanizam. Drugi, ništa manje koristan, su takozvani pametni ugovori. Oni omogućuju sigurno i automatizovano izvršavanje prethodno dogovorenih obaveza (najčešće u vidu finansijske transakcije) kada je ispunjen neki od definisanih uslova. To može biti isporuka robe ili usluge, ali i bilo koji drugi događaj poput promene vrednosti akcija na berzi, dostignutog broja poseta nekom portalu, rezultata sportskih događaja i slično. E sad, problem je što se ti „okidači“ neretko dešavaju u fizičkom svetu, pa je potrebno da neko softveru potvrdi da je uslov iz ugovora ispunjen. U suprotnom, to što je ugovor pametan ne znači mnogo. Za ovu namenu koriste se mehanizmi nazvani „blokčejn orakl“ (eng. oracle). Reč inače ima značenje „prorok“ ili „mudrac“, a njen izbor aludira na drevna vremena kada su se ljudi u slučaju sporova obraćali lokalnim mudracima za presudu. Blokčejn „mudraci“ mogu biti hardverski i softverski. Primer softverskog bi mogao biti program za brojanje poseta portalu ili sajt sa sportskim vestima. Hardverski orakl je, na primer, uređaj koji očitava bar kod proizvoda pristiglih u magacin i te podatke šalje u virtuelni svet.

Postizanje neophodne pouzdanosti orakla jedna je od osnovnih kočnica šire upotrebe pametnih ugovora. U jednostavnim primerima koje sam naveo to ne izgleda kao veliki problem, ali u realnom svetu međunarodnog poslovanja i lanca transporta i snabdevanja, brza, precizna i nepristrasna evidencija dešavanja u fizičkom svetu nije mala prepreka. Srećom, i na ovom planu ostvaren je u poslednje vreme značajan napredak, o čemu ću pisati u nekom od narednih članaka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *