Prošireno područje borbe

Pogledaj sve kategorije

2011 - Jan - 30

Po ko zna koji put – uz veliku opasnost da redovnom čitaocu ovih redova postanem dosadan – ponovo moram da istaknem u kojoj su meri pametni telefoni, novi tablični računari (odnosno Internet tableti) i drugi mobilni elektronski uređaji obeležili prethodne dve godine, a sigurno je i da će biti značajan pokretač IT industrije i tehnoloških inovacija u godinama pred nama. Uostalom, o tome danas ne pišu samo stručni časopisi, već praktično svi mediji bez obzira na vrstu, primarnu temu ili najčešću publiku. E sad, u većini slučajeva svi oni se bave konkretnim modelima, proizvođačima koji ih potpisuju i softverskim platformama, o čemu sam i ja pisao u više navrata. U pozadini, možda manje eksponirani, nalaze se proizvođači pojedinačnih hardverski komponenti, koji su veoma značajni u lancu “od ideje do realizacije”, odnosno bitno određuju i na neki način oblikuju izgled i funcionalnosti uređaja.

Na primer, nekoliko velikih kompanija proizvodi procesorske čipove za mobilne uređaje, praktično još od prvih dana rasta popularnosti PDA računara pre nešto više od dve decenije. Texas Instruments, Motorola, Qualcomm i ARM uglavnom su vodeći igrači u ovoj oblasti. Sada, međutim, i oni koji proizvode “velike” procesorske jedinice za stone i notebook računare, Intel i AMD, traže svoje mesto u mobilnom svetu, a planiraju da ponude veoma zanimljiva i moćna rešenja koja bi trebalo da dodatno prošire upotrebnu vrednost pomenutih “gedžeta”.

Na sličan način proizvođači grafičkih kartica sve češće projektuju čipove za mobilne uređaje, koji, uostalom, danas imaju zavidnu rezoluciju ekrana i opcije za uživanje u grafički zahtevnim video igricama. Ekrani su posebna priča, budući da je bez kapacitivnog ekrana osetljivog na dodir, dijagonale između tri i četiri inča ili više, teško da može da se zamisli savremeni pametni telefon, multimedijalni plejer ili ručna igračka konzola. Sredinom i krajem prošle godine desio se ozbiljan manjak ekrana i nekih drugih komponenti na tržištu usled masovne produkcije različitih modela uređaja i sve veće potražnje, pa su se proizvođači našli u problemu. Sve ovo dodatno otvara prostor za velike i male proizvođače hardvera da se uključe u ovu industriju. Pored pomenutih “delova”, važni su i GPS, WiFi i Bluetooth čipovi, digitalne CMOS foto kamere u sve većim rezolucijama, ali i nove verste senzora koji polako ulaze u obavezni set mogućnosti vrhunskih uređaja

Informacione tehnologije, telekomunikacije, korisnička elektronika i sva polja vezana za računarsku tehniku razvijaju se sve brže i zauzimaju sve veći prostor u svakodnevnom životu i poslovanju. Zbog toga je normalno da se proširuje i prostor interesovanja kompanija u ovim oblastima, jer samo oni koji su u stalnom pokretu, koji neprekidno rade na novim svežim idejama i inovativnim rešenjima – ali i oni koji prate trendove i na vreme se uključuju i prilagođavaju – mogu da opstanu u toj neprekidnoj i ponekad bespoštednoj borbi. Područje borbe se takođe menja, širi i prilagođava potrebama i zahtevima korisnika, zbog čega nisam mogao da odolim a da naslov ovog teksta delimično ne pozajmim od poznatog francuskog pisca Mišela Uelbeka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *