Računar za svaku priliku

Pogledaj sve kategorije

2010 - Oct - 03

Kada sam u jednom od članaka sa početka godine govorio o nadolazećem trendu veoma upotrebljivih internet tablet uređaja (treba ih razlikovati od Tablet PC računara koji imaju nešto drugačije karakteristike i na tržištu su prisutni već nekoliko godina), Appleov iPad je bio tek najavljen i još uvek nedostupan publici, a sve posledice njegove pojave nije bilo moguće predvideti. Premda je od tada prošlo svega nekoliko meseci, mnogo toga se na ovom polju izdešavalo, pa sada već možemo da govorimo o veoma ozbiljnoj tržišnoj borbi kojoj su neki stručnjaci nadenuli ime “Tablet War” (eng. rat tableta). Budući da se radi o “vrućoj” temi, smatram da joj vredi posvetiti redove koji slede.

Naime, neverovatan uspeh koji je postigao iPad i sva medijska pompa koja je oko njega nastupila još jednom su dokazali u kojoj meri računari postaju naša svakodnevica i sredstvo bez koga je teško zamisliti život. To što ovakvi uređaji obezbeđuju njihovu dostupnost u svakom momentu i bilo kojoj prilici, samo je razlog više da o kompjuterima prestanemo da razmišljamo na ustaljeni način kao o “mašinama” koje su obavezno vezane za radni sto, poseduju klasičnu tastaturu, ekran i druge uobičajene osobine. Shvatili su to korisnici, razumeli su to i proizvođači.

Ovih dana zbog toga je predstavljeno više proizvoda koji pružaju alternativu Appleovom “čedu”. Poslednji od njih je ponudila kompanija RIM, više poznata po imenu svoje BlackBerry porodice poslovnih komunikatora. BlackBerry Playbook, kako je nazvan ovaj model, sigurno će dodatno popularizovati internet tablete među biznis korisnicima i onima koji već koriste BlackBerry telefone. Pre njih, svoje su rekli Samsung sa Galaxy Tab Android tabletom, Dell sa modelom Streak (za sada samo sa ekranom relativno male dijagonale od 5 inča) i Toshiba. Pripremaju se uveliko još i HP, Asus, Acer i drugi, ali i nekoliko malih kompanija koje u ovoj “igri” vide prostor za sebe. Takođe, realno je za očekivati da i oni koji trenutno zauzimaju vodeće pozicije na polju čitača elektronskih knjiga – pre svih Amazon i Sony – uskoro prošire polje delovanja i uvedu modele sa većim kolor ekranima. Ono što neminovno prati razvoj hardvera jesu softverska rešenja razvijena namenski za ovu kategoriju uređaja, ali i obezbeđivanje raznih vrsta sadržaja i pratećih servisa, što je jednako unosan posao, ako ne i važniji od samog predstavljanja novih modela.

Očigledno je da se razvoj tehnologije u ovoj oblasti značajno ubrzava, o čemu sam više pisao prošle nedelje. Zbog toga je veoma teško donositi zaključke i predikcije budućnosti, makar i veoma bliske. Sigurno je da će se svi vodeći proizvođači uključiti u trku, na sličan način na koji se to pre dve-tri godine desilo sa novom kategorijom ultramobilnih netbook računara. U kojoj meri je potrebno brzo prepoznati priliku, iskoristiti talas popularnosti, na vreme razviti sopstveni proizvod i uvesti inovativna unapređenja, mogli smo da vidimo na tom primeru. Ovoga puta većina velikih kompanija nije ponovila grešku i pokazala skepsu prema novom trendu, ali je pitanje čija će se rešenja najbolje “primiti” kod korisnika. Naravno, imamo i pitanje svih pitanja, a to je ko će sledeći i koliko brzo predstaviti nešto potpuno novo?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *