Reorganizacija radne snage

Pogledaj sve kategorije

2023 - Feb - 21

Ako pratite vesti iz sveta informacionih tehnologija, mogli ste u poslednje vreme da pročitate kako bezmalo sve velike IT kompanije beleže pad prometa u odnosu na prethodni period. To je rezultiralo masovnim otpuštanjima zaposlenih širom sveta. Vesti da desetine hiljada ljudi preko noći ostaje bez posla mogu da deluju poražavajuće za industriju koja važi za najprosperitetniju od svih. Stvarna slika je ipak nešto drugačija.

 

Najpre, moramo da razumemo da je globalna epidemija pospešila razvoj i uvođenje informacionih tehnologija. Potreba za radom od kuće, za dodatnim automatizacijama poslovnih procesa i dostupnošću podataka značajno je ubrzala neke od trendova i proizvela neočekivani rast. Situacija se sada vraća u normalu, pa je relativno mali pad očekivan. Drugo je pitanje šta će se desiti sa viškom kadrova. Bez obzira što je smanjena potreba za IT ekspertima u tehnološkim kompanijama, porasli su zahtevi za programerima, inženjerima za računarske sisteme, stručnjacima za digitalnu bezbednost i sličnim profilima u svim drugim industrijama. Opet, u prethodnih nekoliko godina svaka iole veća kompanija postala je deo IT sveta kroz primenu modernih rešenja u svom poslovanju, ali i proizvodima. Dobar primer je auto industrija u kojoj je značajno promenjen odnos između segmenta mehanike i elektronike, pogotovo u svetlu uvođenja autonomnih vozila i povezivanja sa drugim uređajima i pametnom gradskom infrastrukturom. Tačno je da se karijera IT inženjera najbrže razvija u dinamičnim okruženjima softverskih kompanija, ali rad u drugim industrijama sa sobom nosi stabilnost i priliku za širenjem spektra veština i domenskih znanja. Zbog svega nabrojanog je, i pored masovnih otpuštanja iz velikih IT kompanija o kojima se piše na naslovim stranama, u prethodnom periodu istovremeno zabeležen rekordan rast zaposlenosti.

 

Pisao sam u više navrata na ovim stranama da digitalna budućnost u koju smo uveliko zakoračili sa sobom nosi brojne izazove. Promene su neverovatno brze, neretko korenite i po pravilu neočekivane. Uostalom, pogledajte samo na koji način je jedan uspešan projekat veštačke inteligencije (ChatGPT, ako još uvek niste čuli za njega) uzburkao javnost i stručne krugove. Sa druge strane, inovacije i nova rešenja otvaraju prostor za brojne prilike. Jedini način da ih iskoristimo jeste da se naoružamo znanjem, veštinama i razumevanjem promena koje se dešavaju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *