Revolucija koja traje

Pogledaj sve kategorije

2019 - Aug - 13

Nedavno sam na društvenim mrežama podelio dve interesantne fotografije koje na odličan način ilustruju istoriju računarske revolucije. Na jednoj, snimljenoj 1957. godine u britanskom gradu Norvič, vidi se kako ekipa od desetak ljudi sa kamionske prikolice istovaruje računar dimenzija povećeg ormana i pokušava da ga unese u lokalnu gradsku upravu. Na drugoj, fotografisanoj nedavno ispred iste te zgrade, čovek u ruci drži moderni mini kompjuter veličine kreditne kartice.

U prethodnih šest decenija prešli smo ogroman put, ne samo po pitanju dimenzija računara, već i njihove snage, namene i masovnosti primene. Možda bi bilo dobro da iskoristim priliku i pomenem neke ljude koji su obeležili drugu polovinu prošlog veka. Dve godine nakon što je snimljena prva fotografija koju sam pomenuo, naučnik Džek Kilbi patentirao je integrisano kolo i računari su mogli da postanu manji. Malo ko danas zna da je računarski miš nastao 1963. godine na idejama Daglasa Englberta i Bila Ingliša. Denis Riči, jedan od tvoraca Juniks operativnog sistema, 1972. godine kreira programski jezik C koji se i danas koristi. Denis Riči je umro samo sedam dana nakon Stiva Džobsa, ali njegov odlazak nije odjeknuo u medijima, bez obzira na ogromne zasluge. Takođe, samo entuzijasti znaju ime Stiva Voznijaka, koji je sa Džobsom osnovao Epl sredinom sedamdesetih, kao i Pola Alena koji je bio partner Bila Gejtsa u osnivanju Majkrosofta. Nezasluženo je zapostavljen i Ričard Stolman, promoter ideje besplatnog softvera i tvorac osnove za Linuks operativni sistem koji je dobio ime po mnogo poznatijem Linusu Torvaldsu. Stariji čitaoci možda se sećaju Spektrum i Komodor računara iz osamdesetih godina koji su delo britanskog inovatora Klajva Sinklera. Na polju interneta imamo Teda Nelsona i Tima Berners-Lija, tvorca internet veba koji danas svi koristimo.

Ovo su samo neka od bezbroj imena značajnih za istoriju računarstva. Na žalost, malo je mesta u jednom tekstu da se pomenu svi pioniri. Takođe, nalazimo se tek na početku računarske revolucije i pred nama je uzbudljivo vreme u kome će tehnologija sve više uticati na svakodnevni život ljudi. Eto motivacije za naše mlade ljude da vredno rade, pokažu inovativnost i možda u budućnosti postanu deo jednog ovakvog teksta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *