Savitljiva budućnost

Pogledaj sve kategorije

2016 - Nov - 15

Osnova za većinu funkcionalnosti modernih pametnih telefona i njihovu punu upotrebnu vrednost je prostrani ekran visoke rezolucije osetljiv na dodir. Manje dimenzije internih komponenti i tanka kućišta omogućili su prosečne dijagonale od pet i više inča, osobinu koja je krajem prošle decenije delovala gotovo neverovatno. Problem je što postoji granica – a ona je bezmalo dosegnuta – kada veći ekrani čine aparate nepraktičnima za upotrebu, koliko god se proizvođači trudili da smanje prostor oko displeja.

Tu na scenu stupa futuristički koncept savitljivih ekrana. Ideja nije nova, naprotiv. Prvi eksperimenti vršeni su još sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, pri čemu je korišćena posebna forma monohromatskih ekrana niske rezolucije. Ozbiljniji proboj u ovoj oblasti napravljen je pre desetak godina, kada kreće razvoj elastičnih panela u boji. U to vreme nastaje i ideja kombinovanja nano-tehnologije i savitljivih displeja, kao i posebna oblast osmišljavanja novih softverskih rešenja i dizajna korisničkih okruženja prilagođenih fleksibilnim ekranima koji mogu da se transformišu u različite oblike prema datim okolnostima i potrebi korisnika. Da će uređaji opremljeni nekom oblikom savitljivih ekrana biti dostupni tržištu i brže nego što se nadamo, govore nam i vesti koje u poslednje vreme sve učestalije stižu iz razvojnih centara najvećih svetskih proizvođača. Epl i Samsung, između ostalih, uveliko rade na svojim rešenjima, o čemu svedoče podneti patentni zahtevi.

Ideja i mogućih primena ne nedostaje, naprotiv. Od telefona koji se preklapa kao novčanik ili savija oko ruke, preko kombinacije telefona (u „savijenom“ režimu) i tableta (kada se aparat otvori), pa sve do uređaja koji može da se urola, odnosno smota kao palačinka, već sada imamo više različitih prototipa. Neka predviđanja istraživačkih kuća kažu da bi u naredne tri do četiri godine više od polovine svih telefona, tableta i drugih uređaja na tržištu moglo imati neku formu elastičnog ili rastegljivog ekrana. Upravo zbog svega nabrojanog i mislim da je bliska digitalna budućnost „savitljiva“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *