Sigurno okruženje za učenje, komunikaciju i zabavu

Pogledaj sve kategorije

2011 - Mar - 01

nternet predstavlja neverovatan izvor znanja i informacija, ali i prilika za sticanje novih prijatelja, za razmenu iskustava sa ljudima sličnih interesovanja širom planete, za obnovu veza i brže obavljanje brojnih aktivnosti. Nepojmljivo mnogo različitih Internet lokacija koje, umesto pukog prezentovanja sadržaja, sve češće i ozbiljnije nude interaktivnost i aktivno učešće korisnika, predstavlja čitav jedan uzbudljivi i zanimljivi, neistraženi svet. Najmlađima, zbog njihove prirodne znatiželje, spremnosti za upijanje informacija i brzog prihvatanja novih tehnologija, taj svet je posebno privlačan. Na žalost, pored svih dobrih i korisnih stvari, u njemu se kriju i brojne opasnosti i zamke. Otvorenost, zbog koje se Internet tako slobodno i plodno razvija, stvara prostor za zloupotrebe, objavljivanje sadržaja koji nije primeren svim generacijama i grupama korisnika, kao i aktivnost ekstremističkih i kriminalnih grupa i pojedinaca.

Postoji dakle potreba da se mladi zaštite od negativnih uticaja i pojava koje mogu da donesu upotreba Interneta i komunikacija elektronskim putem, a da on pri tome i dalje ostane fenomenalno okruženje za učenje, komunikaciju i zabavu. Zbog toga je evropski parlament još prošle jeseni izglasao inicijativu kojom pokreće novu verziju svog programa “Safer Internet Programme” (eng. program za sigurniji Internet). Jedan od zaključaka glasi da će novi program, planiran za period od 2009. do 2013. godine, promovisati sigurnu upotrebu Interneta i drugih telekomunikacionih tehnologija, posebno kada su u pitanju deca, i boriti se protiv ilegalnih sadržaja i ponašanja koje može nekoga da povredi na bilo koji način. Takođe, 10. februar određen je za dan bezbednijeg Interneta, a Međunarodna Telekomunikaciona Unija proglasila je 2009. za Godinu zaštite dece na Internetu. Cilj je privlačenje pažnje javnosti, smanjenje ilegalnih sadržaja, rigoroznije sankcionisanje neprihvatljivog i zlonamernog ponašanja, edukacija što većeg broja korisnika i obezbeđivanje sigurnijeg onlajn okruženja kroz podizanje svesti o problemima i posledicama.

Dobra vest je da se i naša zemlja, tragom ove inicijative, pridružila kampanji u koju je uključeno pedesetak drugih država. Tokom cele 2009. godine biće organizovane brojne aktivnosti za unapređenje bezbednosti dece na Internetu, uključujući i kontinuirano informisanje roditelja i dece o svim opasnostim koje krije sajber svet, štampanje edukativnih brošura, prikazivanje TV spotova, organizaciju dešavanja i slično. Ove akcije, čaki i kada su namenjene isključivo deci, jednako treba da posluže i roditeljima, jer je često problem što roditelji o novim tehnolgijama znaju manje od dece.

Promene su normalna stvar i vremena se nezaustavljivo menjaju. Naši drevni preci morali su da uče svoju decu o opasnostim koje krije divlja i neistražena prirodna okolina – mi svoje najmlađe moramo da pripemamo za jedan potpuno drugačiji svet, a opasnosti koje on krije nisu ništa manje od otrovnih plodova i divljih stvorenja. Zadatak i nije toliko težak ako pronađemo način da razumemo taj novi svet, da razumemo potrebe, želje i shvatanja mladih i da razumemo koji su najbolji načini da im opasnosti predstavimo. Deca se često okreću virtuelnom svetu jer u njemu pronalaze prostor i razumevanje koji nemaju u svojoj fizičkoj okolini. Jedini pravi i najbolji način za zaštitu dece jeste da zaslužimo njihovo potpuno poverenje i da im, umesto digitalnih zajednica i socijalnih mreža, porodica ponudi sigurnost, zaštitu i razumevanje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *