Sigurnost svega

Pogledaj sve kategorije

2018 - Mar - 17

O sigurnosti fenomena koji nazivamo internet stvari (eng. Internet of Things, IoT) pisao sam pre tačno dve godine, kada se cela ideja našla na prekretnici ulaska u masovniju upotrebu. Radi se o skupu tehnologija koje podrazumevaju ugradnju računara i elektronskih komponenti u najrazličitije predmete iz naše svakodnevice, i njihovo povezivanje na internet kao jedinstvenu mrežu za razmenu svih vrsta informacija. Internet stvari istovremeno obuhvata koncepte pametnih zgrada i gradova, ali i sistema koji se koriste u svim drugim oblastima – od turizma, preko industrije, do zdravstvene zaštite.

Sasvim je prirodno da ogroman broj povezanih uređaja – predviđa se da će ih u naredne dve godine biti više od dvadeset milijardi – predstavlja ozbiljan problem kada je sigurnost u pitanju. Na žalost, u poslednje dve godine nije urađeno mnogo da se situacija popravi, na šta upozoravaju stručnjaci za sajber bezbednost širom sveta. Trenutno imamo bezmalo devet milijardi povezanih uređaja, od kojih su neki već sada zastareli i kao takvi manje otporni na sajber napade, viruse i druge zlonamerne softvere. Poseban problem je što nove tehnologije rađaju nove izazove. Dobar primer je pojava kripto valuta poput bitkoina, što je omogućilo rast ransomver virusa kao trenutno najozbiljnije pretnje. Bez načina za anonimno plaćanje ucene, zaključavanje žrtvinih fajlova i zahtevanje otkupa za ponovno otključavanje ne bi imalo mnogo smisla.

Očekuje se da će državne institucije i privatne kompanije biti primorane da ulažu ozbiljna sredstva u održavanje sigurnosti povezanih uređaja. Neke istraživačke kuće predviđaju gotovo sto pedeset milijardi dolara godišnje na globalnom nivou. Da li će to biti dovoljno da obezbedi nesmetano funkcionisanje interneta stvari, ostaje da vidimo. U svakom slučaju pred sobom imamo još jedan izazov sa kojim moramo da se suočimo. Verujem da ćemo ga savladati, kao i sve do sada. Sigurno je i da će u narednom periodu potražnja za ekspertima za sigurnost računara i mreža biti u porastu, što je jedna od oblasti u koje ima smisla ulagati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *