Smelost za promene

Pogledaj sve kategorije

2008 - Nov - 09

Svakako najznačajnija vest u svetu prošle nedelje bili su izbori u Sjedinjenim Američkim Državama i pobeda Baraka Obame, prvog afro-amerikanca na čelu još uvek najveće svetske sile. Obama je u maratonskoj kampanji uspeo da probudi mnogo nade u bolju budućnost i da najavi promene koje su u trenucima globalne ekonomske krize toliko potrebne. Ipak u danima pre, za vreme i posle izbora dve su teme dominirale u tehnološkim krugovima kao svojevrsne nuspojave koje su izazvale mnogo polemike.

Prva i svakako važnija tema tiče se načina na koji će novi predsednik gledati na informacione tehnologije, kako i u kojoj meri namerava da pomogne njihov brži razvoj i može li se očekivati liberalnija regulacija u ovoj oblasti. Jedan od njegovih prvih poteza bila je odluka o imenovanju glavnog državnog službenika za tehnologiju (CTO, Chief Technology Officer) sa ciljem da državnom aparatu obezbedi “odgovarajuću infrastrukturu za 21. vek” i bezbednost vladinih računarskih mreža. Analitičari, međutim, nisu sigurni koliko će postojeći zakoni biti prilagođeni potrebama industrije i da li će mlade kompanije koje se u Silikonskoj dolini svakodnevno otvaraju dobiti konkretnu i adekvatnu pomoć od države. Bušova administracija često je kritikovana da zanemaruje tehnologiju, pa mnogi očekuju da će IT sada daleko više biti korišćen kao alat, ali i mnogo češće pominjan kao tema.

Druga pojava o kojoj se raspravljalo u svim medijima nije ni približno toliko ozbiljna, a odnosi se na CNN-ovo “hologramsko” uključenje dopisnika iz Čikaga u emisiju posvećenu izbornoj noći. Naime, po prvi put je u studiju, umesto klasičnog video snimka izveštača sa terena na velikom ekranu, slika novinarke Džesike Jelin bila prikazana u prostoru. Nju su snimali sa tridesetak kamera u posebno opremljenom šatoru u čikaškom gradskom parku i takve slike su posle ugradili u televizijski prenos. Mnogi su vest o ovom prenosu objavili kao revolucionarno dostignuće, ali se ispostavilo da je tehnologija koja je korišćena, premda odlično zamišljena i izvedena, ipak daleko od pravog ljudskog holograma na koga ćemo očigledno morati da sačekamo još neko vreme.

Šta je zajedničko insistiranju na većem značaju tehnologije i pokušaju poznate TV stance da uradi nešto novo? Želja za promenama, inovacijama i napretkom. Informacione tehnologije jedna su od najznačajnijih grana privrede i glavni zamajac pozitivnih promena i napretka – u Srbiji, u SAD i u bilo kojoj drugoj zemlji. Potrebno je samo da to bude shvaćeno i prihvaćeno, ali i da sve vlade u svetu delaju u skladu sa tom činjenicom. Ako će promene koje je najavio Barak Obama obuhvatiti i ovu oblast i ako SAD pruži pozitivan primer drugim državama, onda su nadanja i očekivanja sasvim realna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *