Softverom protiv korupcije

Pogledaj sve kategorije

2015 - Jan - 22

Sputavanje sistemske korupcije jedan je od najvažnijih zadataka za oporavak srpskog društva i privrede, a to je činjenica koju nikada ne smemo da zaboravimo. E sad, budući da je duboko ukorenjena na bezmalo svakom nivou, postavlja se pitanje odakle početi i kako joj se suprotstaviti. Za početak, mislim da je relativno lako moguće rešiti problem nameštenih tendera, masnih provizija, dogovorenih poslova i svega negativnog što prati javne nabavke. Kao i u mnogim drugim oblastima života, IT industrija nudi rešenje, i to u vidu specijalizovanog softvera koji se najčešće jednim imenom zove elektronske nabavke ili e-nabavke (eng. e-procurement).
Ideja je sasvim jednostavna – pomoću ovog softvera se, kroz jasno definisan proces, ponuđači javno nadmeću licitiranjem. Sprovodi se takozvana holandska, odnosno obrnuta licitacija kod koje je početna cena najviša koju je institucija javnog sektora spremna da plati, a dobavljači onda jedan za drugim spuštaju cenu i koriguju druge elemente ponude dok se ne dobije najpovoljnija.
Ovaj sistem rezultat je dobre prakse i iskustava mnogih država, a obezbeđuje neuporedivo brži i jeftiniji proces nabavki, daleko veću transparentnost i javnost svih podataka vezanih za tendere, dok istovremeno garantuje najpovoljnije ponude koje štede novac poreskih obveznika. Samo sredstva koja se uštede u organizaciji tendera ili izgube zato što se zbog dugotrajnog procesa na nabavku čeka mesecima, opravdavaju ulaganje u softverski sistem. Stoga se e-nabavke ubrzano uvode u državnu upravu i javni sektor širom sveta, a u zemljama poput Velike Britanije, SAD, Australije, najvećeg dela Evropske Unije i nekih azijskih zemalja obavezan su i jedini način za sprovođenje tendera. Malo ko se neće složiti sa prvom rečenicom ovog članka, a protiv uvođenja onlajn licitacija umesto skupih tendera mogu da budu samo oni kojima savest nije čista.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *