Tehnologija u vazduhu

Pogledaj sve kategorije

2016 - Dec - 27

Prošle nedelje sam, tragajući za novostima, na jednom od poznatijih portala posvećenih tehnologiji slučajno nabasao na članak posvećen beogradskom Muzeju vazduhoplovstva. Napisao ga je novinar iz SAD, čini mi se u jednom dahu, jednako oduševljen zdanjem muzeja koliko i neverovatno bogatom postavkom letelica od kojih su neke poslednji originalni primerci na svetu. Pored toga što me je tekst učinio veoma ponosnim na našu zemlju i grad, nagnao me je i na razmišljanje o vezi između tehnologije i vazduhoplovstva.

Nesporna je činjenica da su avio i kosmo tehnika uvek bile pokretač razvoja informatike, a naročito telekomunikacija. Mnoga rešenja razvijena su originalno za potrebe avijacije i istraživanja svemira, da bi potom primenu našla u svakodnevnom životu. Čini mi se da je danas obrnuto i da vazduhoplovstvo, pogotovo komercijalno, prati trendove koji nastaju u korisničkoj elektronici, modernom softveru i internet komunikacijama. Saznao sam, na primer, da se sve više delova aviona proizvodi 3D štampanjem. Za početak su to manje osetljivi zamenski dodaci poput kvaka, šarki i prekidača, ali se očekuje da trodimenzionalna štampa na licu mesta značajno unapredi sigurnost letenja i obezbedi češću zamenu oštećenih delova. Dalje – povezani uređaji, alternativni metodi upravljanja korisničkim okruženjima, pa čak i društvene mreže, iz korena menjaju sistem zabave tokom leta, a softverska rešenja za odnose sa korisnicima (CRM) omogućuju personalizaciju pristupa putnicima. Mogućnost prikupljanja i analize velikih količina podataka („big data“ i veštačka inteligencija) obezbeđuje preciznije i pravovremeno planiranje letova i brojne optimizacije. Obuka pilota korišćenjem pristupačnih sistema virtuelne realnosti i simulacija različitih scenarija dodatno će pomoći bezbednost letenja. Za priču o novim materijalima, robotici, naprednim auto-pilotima i drugim rešenjima nema dovoljno mesta u ovim redovima, pa je moram ostaviti za neku drugu priliku.

Tekst koji sam pomenuo na početku ponovo je u meni probudio ideju koju sam dobio još pre nekoliko godina – uspostavljanje muzeja informacionih tehnologija u većem obimu nego što je postojeća postavka u okviru Muzeja nauke i tehnike. Smatram da smo, kao u slučaju avijacije, i u razvoj IT industrije bili uključeni od samih početaka, pa je važno da to blago sačuvamo od zaborava.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *