Tehnologija za napredovanje

Pogledaj sve kategorije

2020 - May - 19

Skraćenica IT, u značenju informacione tehnologije, postala je deo svakodnevnog govora većine ljudi na planeti, do te mere da se sada već upotrebljava kao posebna reč, sa svojim gramatičkim oblicima i promenama. Oblast koju pokrivaju informacione tehnologije obimna je i kompleksna – od teorijskih postavki i tehnoloških preduslova, preko projektovanja i proizvodnje hardvera i softvera, do različitih primena u svim oblastima života i poslovanja. Zbog toga se u govoru i pisanju o ovoj širokoj temi pojavljuju novi pojmovi, a opšte oblasti dodatno raščlanjuju.

Na primer, ako ste poslednjih meseci u domaćim i međunarodnim medijima pratili dešavanja vezana za epidemiju korona virusa i čitali o značaju koji su računari i telekomunikacije imali na održavanje funkcija države i društva, mogli ste da zapazite sve češću upotrebu skraćenice ITeS. Nastala je od pojma „servisi koje omogućuju informacione tehnologije“ (eng. IT enabled services). ITeS je deo informacionih tehnologija koji se bavi upotrebom računara, softverskih rešenja, interneta i telekomunikacija za unapređenje poslovnih procesa, optimalnije korišćenje resursa i podizanje efikasnosti preduzeća. Premda se najčešće vezujeza prebacivanje određenih manje krucijalnih funkcija organizacije na eksterne partnere (autsorsing), odnosi se i na internu reorganizaciju posla. Dobar primer za potonje su rad od kuće i sa udaljenih lokacija, tele-konferencije, automatizacija aktivnosti firme primenom novih softverskih rešenja ili uspostavljanje tehničke podrške korisnicima putem samouslužnih portala. U smislu autsorsinga, posebno je značajan KPO (eng. knowledge process outsourcing), gde spoljni partneri, za razliku od manje zahtevnih zanimanja, pružaju usluge koje podrazumevaju visoku stručnost i specijalizaciju.

Pretpostavlja se da će iskustva koja smo stekli u doba pandemije i potreba za prilagođavanjem novonastaloj situaciji zauvek promeniti način na koji su organizovani mnogi poslovni procesi. Zbog toga sam uveren da ćemo izraz ITeS još češće viđati i upotrebljavati. U toj grani informacionih tehnologija kriju se i mnoga zanimanja budućnosti za kojima će u godinama pred nama konstantno rasti potražnja. U nekom od narednih tekstova pisaću detaljnije o tome koja će znanja i veštine zahtevati vreme koje dolazi, ali je specijalizacija u okviru ITeS sigurno dobar put da ostanemo konkurenti i pronađemo svoju šansu razvoja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *