Tehnologija za profesionalce

Pogledaj sve kategorije

2020 - Dec - 08

Rešenja u oblasti virtuelne realnosti nisu nova. Naprotiv, decenijama unazad čekamo da konačno u masovnu upotrebu uđu tehnologije koje omogućuju da – korišćenjem napredne računarske grafike, posebnih naočara i drugih pomagala -„uđemo“ u virtuelne trodimenzionalne prostore. U međuvremenu samo dobili proširenu realnost kao rešenje koje povezuje i kombinuje stvarni svet i digitalne informacije. Ipak, osim pojedinih video igrica i namenskih aparata za zabavu mladih, čini se kao da ljudima ove tehnologije nisu potrebne.

Bez obzira na pandemiju i sve loše što nam je donela 2020. godina, dobili smo i nekoliko zanimljivih novih i unapređenih rešenja koja virtuelnu (VR) i proširenu (AR) realnost ponovo dovode u fokus. Naime, već duže vreme aktivno se radi na uvođenju ovih tehnologija u industriju, medicinu, vojsku i druge oblasti u kojima rade profesionalci. Dva su osnovna polja primene. Prvo je obuka i priprema za specifične situacije koje nije moguće simulirati na drugi način. Na primer, hirurzi mogu da se obučavaju za kompleksne zahvate mnogo pre nego što uđu u operacionu salu. Još i više – moguće je predvideti i programirati najrazličitije komplikacije i scenarijetako da lekari unapred znaju kako da reaguju i koje su moguće implikacije njihovih poteza. Osim u edukaciji, VR naočare povezane sa softverskim sistemima i bazama podataka mogu se koristiti i pri obavljanju poslovnih zadataka. Opet ću iskoristiti lekare kao primer. Nedavno je razvijen sistem koji hirurgu pruža mogućnost da putem naočara „vidi“ trodimenzionalni prikaz CT snimka projektovan na telo pacijenta, praktično kao da poseduje rendgenski vid. Nisu naočare jedini deo opreme – posebne rukavice omogućuju da korisnik manipuliše virtuelnim objektima uz realan osećaj težine i teksture materijala.

Možda virtuelna i proširena realnost nikada neće ući u upotrebu na način kako je to u prethodnim decenijama prikazivano u naučno-fantastičnim filmovima. U većini svakodnevnih situacija dodatni podaci koje možemo da dobijemo u vidnom polju samo su višak i mogu da opterete korisnika. Internet stvari koji polako dolazi na scenu omogućiće da nam predmeti iz okoline pruže neophodne informacije na druge, praktičnije načine. Čini se da će virtuelna realnost ostati rezervisana za specifične namene. Naravno, ukoliko inovatori i IT stručnjaci ne osmisle nešto potpuno neočekivano.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *