Tehnologijom protiv tuge

Pogledaj sve kategorije

2014 - Sep - 25

Svedoci smo sve bržeg razvoja tehnologije i sve većeg broja najrazličitijih uređaja i softverskih aplikacija koji nam pomažu da postanemo i ostanemo zdraviji tako što prate naše fizičke aktivnosti, daju nam savete za treninge, mere unos i potrošnju kalorija, broje otkucaje srca i druge parametre organizma. Rekao bih čak da se radi o pravoj pomami koja se ponekad graniči sa pomodarstvom i ima više društveni efekat (u smislu deljenja na socijalnim mrežama). Sa druge strane, svaka vrsta motivacije za vođenje zdravijeg života je korisna i dobrodošla. Zdrav život ne podrazumeva samo fizičku spremnost i stanje – jednako su važni, ako ne i važniji, i psihička stabilnost, dobro raspoloženje, pozitivan stav i odnos prema drugim ljudima.
Postavlja se, dakle, pitanje da li nam moderni elektronski uređaji mogu pomoći i u ovom delu razvoja naše ličnosti i da li je upravo to sledeća oblast u kojoj će se pojaviti inovativna rešenja i nove vrste „gedžeta“. Briga o mentalnom zdravlju mogla bi tako upotpuniti postojeći trend korišćenja tehnologije za unapređenje fizičkog stanja korisnika. Studenti i profesori na jednom američkom univerzitetu nedavno su razvili aplikaciju koja koristi različite mehanizme i komponente na pametnim mobilnim telefonima za praćenje i merenje raspoloženja, osećanja usamljenosti, tuge i nivoa stresa. Sproveli su i eksperiment na grupi studenata u trajanju od nekoliko meseci. Rezultati su odlični, ali se za sada radi samo o detekciji promena raspoloženja i pronalaženju mogućih uzroka. Sledeći korak je popravljanje raspoloženja korisnika kroz savete i ukazivanje na uzroke, a možda u doglednoj budućnosti budu uključeni i drugi mehanizmi, poput puštanja muzike, koji će direktnije uticati na otklanjanje tuge.

Komentari

 1. olivera says:

  Americki konsultanti se bave unapredivanjem poslovnog uspeha.., a ne tugom i stresom 🙂

 2. olivera0411bb@gmail.com says:

  Postovani,
  Bilo bi dobro da se konacno napravi aparat za otkrivanje dijagnoza za psihicke bolesti, tako bi mnogo merodavnije lecili ljude i otkrivali probleme za lecenje tuge i ostale psiprobleme.Mada mislim da je misao lako promeniti al drustvo pogresna uverenja ima, red je da se i na tome vec jednom poradi kad za sve fizicke bolesti imamo aparate samo to da se izmisli i mentalno zdravlje ce biti kako treba procenjeno, ovako svako svasta odokativno moze da komentarise i procenjuje.

 3. Dragica Jesovic says:

  Postovani gospodine Jevrosimovicu,

  Vas sajt je pravi biser i mnogo koristi svima onima koji zele da budu pravilno obavesteni sta se dogadja na poljima IT i pronalascima u razvijenom svetu.
  Ovaj mi se clanak posebno svidja jer nova dostignuca, bar kako tvrdite, ce moci da ukazuju na uzroke promene raspolozenja i eventualnog popravljanja raspolozenja putem pustanja muzike.
  Ipak, iako tehnika napreduje nezaustavljivim tokom, ljusko nezadovoljstvo ostaje u duhovnoj sferi, kao posledica ljudske gresne prirode i tu joj nikakva tehnika ne moze trajno pomoci. Sve dok ljudi ne postanu dobri i ispunjeni ljubavlju i zahvalnoscu nista nas ne moze potpuno izleciti.

  Zelim Vam uspesan rad i zivot ispunjen radoscu i srecom.

 4. Vera Maksimovic says:

  Postovani i uvazeni Veseline Jevrosimovicu.Bice mi cast i zadovoljstvo da vas upoznam i ugostim na Zepter tribini o zdravlju koje se odrzavaju svaki dan u 18h sem ponedeljka Bul. mihajla Pupina 117 .Pored novih saznanja kako ostati zdrav ocekuje vas lepo druzenje i prigodan poklon. Molim najavite dolazak 063/1708991 Vera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *