Telefon ili ne

Pogledaj sve kategorije

2013 - Feb - 03

Nekako se ponovo, i ove nedelje, kao dominantna tema nameće Fejsbuk, najveća svetska društvena mreža, sistem čiji uticaj u modernom svetu postaje sve značajniji. Jedan od najvažnijih razloga za to je činjenica da, prema zvaničnim podacima, više od milijardu ljudi svakodnevno koristi njihov servis. Ako znamo da je korisnik najvrednija „roba“ na internetu, onda možemo reći da po „onlajn bogatstvu“ malo ko može da se meri sa njima. Pitanje je, međutim, kako taj potencijal najbolje iskoristiti i pretvoriti ga u vrednost u fizičkom svetu.

Pisao sam već on prenaduvanoj proceni kompanije Fejsbuk pri izlasku na berzu i naglom padu cene akcija u prvim danima nakon toga. Rukovodstvo je zbog toga pod stalnom lupom investitora i traže se rezultati koji bi opravdali i nadoknadili inicijalne gubitke. Jedna od strategija je sve ozbiljnije težište na mobilnim tehnologijama, približavanje korisnicima koji su u pokretu i razvoj servisa za telefone. Mark Zakerberg, osnivač i direktor, nedavno je izjavio kako je „Fejsbuk mobilna kompanija“. Već neko vreme internetom kruže glasine da Fejsbuk priprema i sopstveni pametni telefon, zbog čega su mnogi duhovi uzburkani. Zakerberg je to, doduše, odlučno demantovao. Ne bi, međutim, bilo prvi put da se, i pored negiranja, tračevi potekli sa Mreže i obistine.

Da bi najefikasnije iskoristio neverovatnu popularnost, Fejsbuk mora da širi svoje polje delovanja, na sličan način kako to rade drugi onlajn giganti, pre svih Gugl. E sad, da li je za društvenu mrežu baš najpametnije da kopira poteze pretraživača, pitanje je od „milion dolara“ (pre bih rekao da se ovde radi o milijardama). Fokusiranje na mobilne tehnologije sigurno je dobar prvi potez, pa ostaje da vidimo kako će izgledati naredni.

Zanimljivost: Sa preko 600 miliona postavljenih fotografija, prvi januar ove godine bio je najuspešniji pojedinačni dan za Fejsbuk.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *