Troši i kad ga ne trošite

Pogledaj sve kategorije

2021 - Jun - 01

Prošlog meseca smo imali vest da je kompanija Tesla odlučila da kao sredstvo plaćanja više ne prihvata Bitkoin, najpoznatiju kripto valutu. Razlog za to je, prema izvorima iz tehnološkog inovatora, što se za generisanje i održavanje ovog virtuelnog novca troši isuviše mnogo energije bazirane na fosilnim gorivima. Iz njihove perspektive odluka je potpuno opravdana. Uostalom, koliko ima smisla da se za kupovinu električnih automobila koji čuvaju okolinu koristi valuta koja je ekološki „nepodobna“. Postavlja se pitanje da li je to baš tako.

 

Procena je da sistem Bitkoina godišnje koristi električne energije koliko i čitava Švedska, odnosno oko pola procenta ukupne svetske potrošnje. Premda može zvučati kao veoma mnogo, ne smemo da zaboravimo da su i serveri na kojima se „vrte“ društvene mreže i popularni portali takođe značajan konzument energije. Osim toga, ne znam da li je neko napravio studiju o tome koliko je struje potrebno za funkcionisanje celokupnog bankarskog sistema, ali sam siguran da bi nas brojevi zapanjili. Takođe, koliko energije koriste fabrike za proizvodnju električnih automobila? Ipak, u pravu su svi koji kritikuju negativan uticaj IT industrije na čovekovu okolinu, jer problem zaista postoji. Jedino što smatram da je potrebno pronaći globalno rešenje. Giganti, ali i manje kompanije u industriji informacionih tehnologija aktivno promovišu obnovljive izvore energije, korišćenje filtera i drugih sredstava za prečišćavanje vazduha i otpadnih voda, a učestvuju i u akcijama reciklaže elektronskog otpada. Edukacija korisnika i širenje svesti o uticaju modernih uređaja na zdravlje planete takođe su važna aktivnost. Svaki punjač koji ostane uključen i kada se ne koristi, čini nepopravljivu štetu, svaka elektronska komponenta bačena u smeće ostaje kao problem za buduće generacije.

 

Mnogima je promakao detalj da su iz kompanije Tesla u istoj vesti istakli kako oni smatraju da su virtuelne valute odlična ideja i da će ih u budućnosti svakako prihvatati i koristiti. Naravno, čim bude rešen problem preterane potrošnje fosilnih goriva. Zagovornici klasičnog monetarnog sistema poradovali su se da će ovaj potez ozbiljno ugroziti trend popularizacije Bitkoina i sličnih sistema, ali mislim da kripto valute ipak imaju budućnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *