U umu računara

Pogledaj sve kategorije

2014 - Jun - 05

Nedavno su naučnici uspeli da kreiraju do sada najkompleksniju i najprecizniju računarsku simulaciju razvoja kosmosa – bezmalo od njegovog nastanka, pa do današnjih dana. Virtuelni svemir nastao u “umu” računara potpuno je u saglasnosti sa onim vidljivim na nebu iznad nas, što samo potvrđuje uspeh ovog projekta. Zahvaljujući tome, sada možemo da “zavirimo” u pojedine momente istorije vasione, bolje razumemo zakone fizike, testiramo različite hipoteze i predvidimo budućnost razvoja svega što postoji.

Ova vest je veoma značajna za nauku i naše razumevanje svemira, a ponovo u fokus dovodi računarske simulacije kao fenomen koji svakodnevno unapređuje ljudske aktivnosti. Podatke, veze, odnose i zakonitosti računari, uz odgovarajući softver, mogu da pretvore u model koji odgovara realnom svetu i da zatim, promenom parametara, pruže mogućnost ispitivanja, predviđanja i planiranja najrazličitijih situacije. Ovakve simulacije koriste se za projektovanje uređaja, prevoznih sredstava, zgrada i svaku drugu vrstu inženjeringa. Pomoću simulacija moguće je planiranje razvoja gradova, optimizacija saobraćaja, praćenje dinamike biosfere, predviđanje posledica zagađenja okoline i elementarnih nepogoda, sprečavanje negativnog uticaja svih mogućih faktora, itd. Spisak namena u nauci, tehnologiji, privredi i upravljanju društvom podugačak je i neprekidno raste.

Postojanje kompjutera i njihovu moć brzog izračunavanja uzimamo zdravo za gotovo, neretko zaboravljajući da, koliko god naši umovi bili kreativni i posedovali zadivljujuću sposobnost apstraktnog mišljenja, bez računarske snage i brzine mnogo toga ne bi bilo ostvarivo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *