Univerzalna energija

Pogledaj sve kategorije

2020 - Mar - 03

Veliki naučnik Nikola Tesla bio je čovek čija su razmišljanja o tehnologiji i ideje o korišćenju prirodnih resursa bili daleko ispred svog vremena. Mnoga od njegovih rešenja tek danas dobijaju puni smisao, pa mi se čini da ga nove generacije više cene nego prethodne. Uostalom, o tome govori i stalni porast stranih turista koji posećuju Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Jedna od njegovih vizija odnosila se na bežični prenos i univerzalnu dostupnost električne energije.

Problem koji imamo sa proizvodnjom električne energije je što time ozbiljno narušavamo zdravlje planete i ugrožavamo sopstvenu budućnost. Elektrane na ugalj i druga fosilna goriva najveći su zagađivači prirode, a nuklearne elektrane mogu da izazovu katastrofe nesagledivih posledica. Hidroelektrane ne zagađuju okolinu, ali utiču na ekosisteme čitavih regiona. Solarni paneli i vetrenjače za sada su najbolje rešenje, ali zauzimaju velike površine zemlje i koriste baterije napravljene od retkih i štetnih metala. Uostalom, sam proces transporta višestruko je poguban po okolinu. Zbog toga naučnici i inovatori širom sveta neprestano rade na iznalaženju boljih rešenja. Nedavno su uspeli da otkriju način za „zelenu“ proizvodnju električne energije kombinovanjem osobina određenih vrsta bakterija i korišćenjem vlage koja se prirodno stvara u vazduhu. Ova tehnologija, ukoliko uspeju da reše neke od problema sa kojima se suočavaju, mogla bi da omogući napajanje malih mobilnih uređaja bukvalno iz vazduha, bilo kada i na bilo kom mestu. Drugi timovi rade na sličnim rešenjima koja uključuju proizvodnju električne energije sa minimalnim uticajem na životnu sredinu i efikasan bežični prenos na velike udaljenosti.

Pre bezmalo sto godina, Tesla je napisao da se nalazimo na pragu gigantske revolucije bazirane na bežičnom prenosu energije i da ćemo biti u mogućnosti da preuzmemo električnu energiju iz vazduha, gde god na planeti da se nalazimo. Veliki genije nije doživeo ostvarenje svog sna, a čovečanstvo je izgubilo decenije i vekove napretka zbog toga što su njegova dela ostala nedovršena i izgubljena. Ako ništa drugo, barem sečini se da se polako vraćamo put koji je Nikola Tesla osmislio.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *