Univerzalni alat

Pogledaj sve kategorije

2015 - Nov - 19

Onog momenta kada budemo bili sigurni da ogromna većina ljudi poseduje pametni telefon – a taj trenutak nije daleko – on će postati univerzalni alat čija namena uveliko prevazilazi komunikaciju, pristup internetu i konzumiranje multimedijalnih sadržaja. Na tome se uveliko radi, premda na više frontova i u okviru različitih ideja i inicijativa.

Jedan od primera koji na pravi način ilustruju ideju telefona kao stvarnog višenamenskog uređaja su razne vrste sistema bezbednosnih provera. Zar nije jednostavnije, jeftinije, pa čak i sigurnije, da umesto kartica sa digitalnim potpisima, USB ključeva, lozinki i kodova možemo da koristimo telefon koji je uvek uz nas . Softverska rešenja koja koriste takozvanu „verifikaciju u dva koraka“ pomoću telefona već postoje i sve češće se primenjuju. Ako krenemo ovim tragom, bliska je pameti i ideja o zameni vozačkih dozvola, ličnih karti i drugih dokumenata njihovim softverskim ekvivalentima kombinovanim sa hardverom mobilnog uređaja. Sve više novih modela poseduje biometrijski čitač otiska prsta, koji dodatno podiže sigurnost i smanjuje mogućnosti zloupotrebe.

S tim u vezi, nije nova ni zamisao o telefonskom aparatu kao digitalnom ekvivalentu novčanika. Razne vrste bezgotovinskog plaćanja i slanja novca kroz SMS sistem koriste se u nekim slabije razvijenim zemljama već nekoliko godina unazad, čak veoma uspešno, a u poslednje vreme elektronsko plaćanje telefonom kroz direktnu vezu sa računom banke sve više uzima maha. Kompanija Epl, jedan od vodećih kreatora novih tehnoloških trendova, nedavno je podnela zahtev za patentiranje sistema koji bi omogućio direktnu razmenu novca između fizičkih lica pomoću pametnih telefona. Na ovaj način gotovina bi praktično izgubila značaj i smisao. Zamislite, na primer, situaciju u kojoj detetu dajete džeparac jednostavnim prislanjanjem svog telefona uz njegov i unošenjem željene sume u odgovarajući softver. Budućnost je blizu, zar ne?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *