Veštine za budućnost

Pogledaj sve kategorije

2018 - Sep - 01

Kada sam prošli put pisao o digitalnoj ekonomiji, naglasio sam da će intelektualna svojina, znanja, veštine i kreativnost kojima ljudi raspolažu biti jedina realna vrednost u budućnosti. Razlog leži u tome što će manuelne poslove obavljati mašine – bilo da se radi o fizičkom radu, analizi i obradi podataka ili različitim proračunima. Tome mora da bude prilagođen i školski sistem koji, nažalost, u većini zemalja sveta kod mladih upravo guši kreativnost, maštu i širi spektar veština i povezanih znanja. Tome mora da se prilagodi i svaki pojedinac tako što će poraditi na sopstvenom usavršavanju.

Šta je, dakle, to što svako od nas može da uradi i na čemu bismo trebali da insistiramo u vaspitavanju naše dece ako želimo da ih pripremimo za budućnost?  Izveštaji i analize kompanija kao što je Gartner govore nam da će rast veštačke inteligencije stvoriti mnogo više zanimanja nego što će ih ukinuti. Problem je što ta zanimanja još uvek ne postoje, a za njih moramo da se pripremimo. Sigurno je da će računarska pismenost, odnosno sposobnost razumevanja i korišćenja široke palete softverskih alata, biti osnovni preduslov. Određeno poznavanje programiranja, makar i u osnovama, svakako je plus, a neki čak tvrde da će biti neophodno za radna mesta budućnosti. Fleksibilnost, sposobnost brzog prilagođavanja na promene i široku paletu najrazličitijih veština mnogi stavljaju na prvo mesto. Uz to ide i preduzetnički duh, spremnost za osmišljavanje i sprovođenje ideja. Interno preduzetništvo već sada se pokazalo kao dobra politika u kompanijama koje ga gaje, jer zaposleni više nisu slepi izvršioci, već aktivni učesnici u kreiranju strategije firme. Za to je potrebno da svako ima sposobnost komunikacije, da razume marketing i razvija sebe kao svojevrstan „brend“.

Kritičko razmišljanje, logika, sposobnost razumevanja kompleksnih problema, spremnost na suočavanje sa preprekama, uporan rad na njihovom prevazilaženju i izostanak straha od donošenja odluka i do sada su bile osobine koje su činile vrhunske stručnjake. U budućnosti će se te osobine podrazumevati. Zbog toga moramo da ih razvijamo već sada, kod sebe i svoje dece.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *