Virtuelni zastupnici

Pogledaj sve kategorije

2018 - Apr - 28

Već nekoliko godina unazad raste popularnost tehnologije koja je među najširom publikom poznata pod nazivom četbot (eng. chatbot). Radi se o jednoj vrsti softvera sa manjim ili većim primesama veštačke inteligencije, a koja najčešće služi da obezbedi neprekidnu tehničku podršku. Četbot je sposoban da razume zahtev korisnika – bilo da je u pitanju dopisivanje instant porukama ili razgovor telefonom – i da ponudi adekvatan odgovor prirodnim jezikom. Kod najuspešnijih rešenja osoba koja koristi ovu vrstu usluge ne može ni da primeti da sa druge strane nije čovek već mašina. Cilj nije prevara, već povećanje kapaciteta i kvaliteta usluge.

Četbotovi nisu vest – pisao sam o njima detaljnije još sredinom prošle godine. Zanimljivija je njihova budućnost i novine na kojima eksperti u ovoj industriji rade. Već sada se primenjuju u raznim oblastima, od pomenute podrške korisnicima, preko savetovanja i edukacije, pa sve do prodaje i medicine. U poslednje vreme iznedren je novi pojam – omnibotovi. Ideja je da kompanija ili brend ima jedinstveni automatski mehanizam koji će biti neka vrsta „virtuelnog predstavnika“ biznisa na svim zamislivim kanalima komunikacije sa postojećim ili potencijalnim korisnicima. Bilo da zovete telefonom tehničku podršku, kucate poruke na portalu, ostavljate komentare na društvenim mrežama, kupujete onlajn, razgledate izložene proizvode u fizičkoj prodavnici ili jednostavno koristite uređaj ili servis, uvek će se na usluzi naći isti softver sposoban da odgovori prirodnim jezikom i reši problem.

Veliki igrači, poput Gugla, Amazona, Majkrosofta ili Epla, već uveliko rade na tome da svoja rešenja, kao što su Aleksa, Siri ili Kortana, pretvore u sveprisutne omnibotove. Verujem da je to pravac u kome se kreće ova oblast informacione tehnologije. Ostaje, naravno, pitanje da li je ovakva vrsta „personalizovane depersonalizacije“ dobra za ljudski rod i koliko se time približavamo orvelovskom scenariju u kojem nas sveprisutne pametne mašine nadgledaju i kontrolišu. Kao što to obično biva, mislim da je ideja dobra, a da od načina na koji ćemo je sprovesti u delo zavisi u šta će se na kraju pretvoriti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *