Web za poneti

Pogledaj sve kategorije

2011 - Jul - 31

Problem sa Internetom je što predstavlja nepojmljivo veliki i sveprisutni izvor informacija. Dobro, to mu je istovremeno i najveća prednost, ali povremeno bivam frustriran kada u potrazi za jednim podatkom odlutam vođen neprekidnim “talasom” linkova ka novim i sve zanimljivim člancima na blogovima, forumima i portalima. Tema na kojoj završim surfovanje najčešće nema bilo kakve veze sa onim zbog čega sam sesiju započeo, a potrošeno vreme, umesto minutima, na kraju se meri satima. Znate o čemu govorim, siguran sam da se to dešava svima koji su postali ovisnici o Mreži.

Drugi problem je što u takvoj jednoj potrazi zbog žurbe i još privlačnih linkova na sve strane (sajber prostor weba je sve samo ne linearan) propustim da pročitam mnoge zanimljive stvari koje posle teško mogu ponovo da pronađem. Sistem za čuvanje omiljenih lokacija (eng. bookmarks) može da pomogne, ali se i to realno pretvori u nepreglednu haotičnu gomilu veza na koju sumnjam da ću se ikada ponovo vratiti, bez obzira na to što povremeno pokušavam da ih organizujem u sistem foldera po temama. Ovde je dobra stvar što sada gotovo svi web browseri podržavaju neku vrstu sinhronizacije bookmarka između različitih računara. Postoje i takozvani social bookmarking (eng. socijalno obeležavanje) servisi gde se linkovi mogu čuvati u sajber prostoru i deliti sa prijateljima, o čemu sam pisao još pre nešto više od dve godine, ali za mene lično ceo taj sistem ne funkcioniše na zadovoljavajući način.

Zbog toga mislim da su bolje rešenje “read it later” (eng. pročitaj kasnije) sistemi od kojih su najpoznatiji Instapaper i servis koji je upravo i nazvan Read It Later. Poenta je da umesto bookmarka u okviru svog naloga na servisu sačuvate čitav članak ili stranicu i da na taj način vremenom stvarate neku vrstu magazina tekstova koje možete da čitate i kada niste povezani na Internet. Lepota ideje je u tome što se prečica za snimanje stranice lako integriše u svaki browser, pa čak i neke namenske aplikacije. Još i više, pri snimanju se automatski odstranjuju delovi stranice koji nisu bitni (navigacija, reklame, logotip i slično) i članak prilagođava za offline čitanje. Naravno, kada ste povezani, zabeležene tekstove možete po želji i da ažurirate ukoliko su u međuvremenu promenjeni i dopunjeni. Uz malo selekcije pri odabiru članaka koje želite da “zapamtite” i redovnog arhiviranja onoga što je pročitano, cela stvar može da bude krajnje pregledna, fokusirana na ono što je bitno i laka za korišćenje.

Za sve veću popularnost ovih servisa verovatno su najzaslužniji tablet uređaji i pametni mobilni telefoni, jer oni predstavljaju idealan način da izdvojene tekstove stvarno kasnije i pročitate. Zbog toga za svaku mobilnu platformu postoje namenske aplikacije-čitači koji se jednostavno sinhronizuju sa nalogom na servisu i čuvaju sadržaje za situacije u kojima Internet nije dostupan. Pošto je u toku sezona godišnjih odmora, verujem da će dobar deo čitalaca koji se do sada nisu susretali sa ovim fenomenom otkriti još jednu primenu smartphonea i tabličnih računara na letovanju. Nemojte samo zaboraviti da je najvažnije da se dobro odmorite.

Zanimljivost: Zanimljiv je podatak da se prema istraživanju sprovedenom 2008. godine oko 12 procenata venčanih parova u SAD inicijalno upoznalo putem Interneta.

Komentari

 1. Eniac says:

  Lepo lepo, ovo je novi pocetak?

 2. Sandra Zmua says:

  u nedelju oko podne sedim u kafiću, pijem kafu i čitam kako jedan Vesa ima isti problem kao i ja: klik ovde, klik tamo – i ja zaboravim šta sam uopšte krenula da čitam, kamo li zbog čega 🙂
  nisam uspela još uvek da rešim problem tog “skakutanja”, osim što me sat opomene da bi valjalo nešto i raditi i tako platiti mesečni račun za taj internet, između ostalog, je l’.
  nosim kindle svuda sa sobom, plus android mobilni telefon. i još čitam i papirne novine. information overload, rekao bi neko. samo mi još “read it later” fali, pa iovako spavam skoro kao n. tesla :))
  šalu na stranu, odličan servis.

 3. Saša Jovanović says:

  Dobrodošli u blogere :)))

  Uskoro kreće moj projekat Adbuka koji je upravo inspirisan problemima koji opisujete a koji se zovu Information Overload i Advertising Overload. To je moj skromni doprinos poboljšanju Internet iskustva korisnika :)))

 4. Borsky says:

  Sasvim pristojan poslić za mesec i po od registracije domena. Preporučujem “žive” , aktuelne postove kako bi ovako lepo blogče krasili i komentari, kojih će svakako biti gomila.

 5. Aleksandar Saša Grbović says:

  Informacije. Potpuno ste u pravu. Činjenica je da jedno izdanje dnevnih novina ima količinu informacija koje su čoveku u srednjem veku bile dovoljne za ceo život. Internet? Mnogo više.
  Ako zamislimo internet kao autoput “misli” sa beskonačnim brojem “traka”, raskrsnica, ukrštanja, zajedničkih pravaca… onda možemo samo da se pitamo kako “voziti” tim “auto-putem” bez dobre “navigacije” i stići do planiranog mesta a ne skrenuti. Ako znamo odakle smo krenuli i kuda idemo, onda nam je sigurnost, bezbednost najbitnija. Postavljanje putokaza na internetu je takodje bitno, kao i kod običnog auto putu, ipak volimo da skrenemo ako nam se nešto učini interesantnim.
  Kako da od tačke A dodjemo do tačke B, bez suvišnih putovanja po “auto-putu”? Tako što će se prvo otići do tačke C koja će nam isporučiti sve potrebne “vrednosti” (vi ste zadovoljni sa “read it later” opcijom- isto kao da rezervišete i obećate sebi da ćete kada prolazite kolima kroz Šumadiju, sledeći put svratiti do nekog etno sela, zar ne?). Kada je internet u pitanju tačka C treba da bude program koji predstavlja “svetlu tačku” – pozitivnu devijaciu, najmanji zajednički sadržilac (tj. ako vi tražite nešto, da vam izlista iskustva drugih kojih su isto tražili i da računa najkraće moguće “puteve” do tamo”, gde vi birate iskustvo drugog slično ili isto… sigurno je neko već tražio isto, a ako nije program vam pomaže u putovanju, i onda vi postajete iskustvo za nekog drugom…jednostavno treba napraviti engine koji pamti ne samo vašu pretragu, veći pretrage drugih… čista matematika — vaša pretraga postaje član pretraživanja baze prethodnih pretraga druigh na internetu… (kao što i raspitujemo se kod prijatelja kojim putem je nabolje stiči od Pančeva do Rudnika ….ili nekog drugog mesta) Interesatno zar ne ? Vi ste svakako u mogućnosti da pokrenete istraživanje na tu temu …(naravno, ukoliko smatrate ideju interesantom)
  Sve najbolje,
  Aleksandar Saša Grbović
  in charge of creative rethinking
  http://www.rethinker.posterous.com

 6. Fivewho says:

  U RSS-u imam trenutno 1346 nepročitanih i 78 “read later” članaka.
  A svi me zanimaju… 🙂
  Mislim da bi mi trebao godišnji odmor od par meseci da stignem sve da sravnim na nulu 🙂

 7. Gashomor says:

  Odlican alat!
  Ja sam do sada resavao taj problem pinujuci tabove u Chore browseru za citanje odredjenog sadrzaja kasnije (da bi u odredjenom trenutku raspolagao sa manje od pola ekrana posto vecinu zauzmu pinovani tabovi:)
  Mislim da ce mi Instapaper pomoci pri oslobadjanju spomenutog ekrana.
  Jedino mislim da bi bilo bolje da imaju neki plugin za Read Later dugme, posto masa mojih kolega gasi taj bookmakr bar da bi dobili sto vecu povrsinu ekrana za olaksavanje posla, a plugini stoje u istoj ravni sa search barom tako da svakako ne smetaju….

  Odlicna ideja svakako.

 8. ana bajic says:

  Vaši članci ili kolumne su informativni,edukativni,jasni i koncizni.Lično,kroz njih sam mnoge stvari naucila a mnoge prvi put cula.Svaka cast!

 9. Saša Jovanović says:

  Doprinos temi boljeg baratanja sa informacijama: http://www.sasajovanovic.com/2011/07/24/zero-inbox/

  kako preziveti email 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *