Zdrava alternativa

Pogledaj sve kategorije

2023 - Oct - 31

Automobili i druga vozila na fosilna goriva su, s obzirom na njihov broj i sveprisutnost na putevima širom sveta, jedan od najvećih zagađivača vazduha. Štetni gasovi koje ispuštaju samo su jedna strana problema. Pored toga, oni koriste izvore energije koji nisu obnovljivi i čije su zalihe konačne i na izdisaju. Zbog toga raste broj vozila na električni pogon, koja ne zagađuju okolinu. Već sada se prodaju u milionima komada godišnje, ali je njihov udeo u ukupnom tržištu i dalje relativno mali. Procene su da će prodaja rasti tempom od oko četrnaest procenata godišnje do kraja ovde dekade, i da će više od 50 odsto automobila biti „na struju“.

Postoje i oni koji smatraju da električni automobili nisu najbolje rešenje. Naime, njihove baterije i dalje pred sobom imaju brojne izazove – od ograničenog kapaciteta, preko spore dopune, do elektronskog otpada koji se stvara nakon što im istekne vek. Mnogi predlažu alternative ovoj alternativi fosilnim gorivima. Jedna od njih je tečni vodonik kao pogonsko gorivo. Ne samo da ga ima u neograničenim količinama, već se može točiti na pumpama brzo i bez dodatne bezbednosne infrastrukture. Sam mehanizam rada je sličan kao kod baterija, pa nema internog sagorevanja niti emisije gasova. Drugi pravac je korišćenje amonijaka – bilo kao izvora vodonika ili kao primarnog goriva. Njegova velika prednost je u efikasnom pohranjivanju i prenosu, ali je neophodno uvođenje novih naprednih tehnologija na kojima se još uvek radi. Biogoriva se proizvode iz takozvane biomase, biljaka i organskih materija koje nastaju kao ostaci i nusproizvodi nekih drugih procesa, pa su višestruko korisni. Njihova upotreba, međutim, može da ugrozi zalihe hrane na planeti, pa se radi na korišćenju algi i genetski optimizovanih sirovina kao novih generacija biogoriva.

Jedna od konstanti u razvoju ljudskog društva je napredak tehnologije. Zbog toga sam siguran da se nećemo zaustaviti na električnim automobilima, kao ni na ostalim alternativnim gorivima. Naučnici i inovatori će nastaviti da traže rešenja za postojeće probleme i pomeraju granice svega što znamo i smatramo mogućim. Zbog toga sam siguran da će jednoga dana zagađenje prirode i uništavanje planete postati davna prošlost. Nažalost, da bi se to desilo, moramo odmah početi da menjamo navike i zaustavljamo negativne trendove.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *