Zvuk kroz vazduh

Pogledaj sve kategorije

2016 - Feb - 18

Premda smo nedavno imali priliku da proslavimo Svetski dan radija (13. februara), naslov ovog teksta ne ukazuje na priču o mediju koji zaslužuje pažnju i koji, zahvaljujući internetu, doživljava svojevrsnu novu mladost. Tema danas je nešto drugo. Naime, čini mi se da smo sve bliže momentu kada ćemo po pravilu na uređajima, pogotovo mobilnim, imati bežičnu vezu za zvučnicima i slušalicama, a da će audio konektor popularno nazvan „džek“ otići u zaborav.

Prvo što ukazuje na takvu mogućnost je sve veća popularnost malih bežičnih zvučnika. Telefoni i tableti su postali muzički uređaj broj jedan, tako da se pojavila realna potreba za zvučnicima koji bi omogućili jači i kvalitetniji zvuk u odnosu na one ugrađene. Čak i kada muziku slušamo u svom domu, „puštamo“ je sa pametnog telefona. Zbog toga moderne muzičke linije, televizori i specijalizovani zvučnici po pravilu poseduju „Blutut“ modul sa bežično povezivanje. Ovih dana čitam da postoji realna mogućnost da novi model Ajfona neće imati 3,5-milimetarski audio izlaz, a da će paralelno sa novim uređajem biti predstavljene njihove bežične slušalice. Doduše, za povezivanje sa slušalicama „na kabl“ moći će da se koristi univerzalni konektor za dopunu baterije, ali je njegova upotreba nepraktična i teško da će biti mnogo korišćena. Ako znamo da Epl po pravilu kreira trendove i navike publike, onda je situacija poprilično jasna.

Redovni čitalac će se setiti da sam pre nekoliko nedelja pisao o brzim bežičnim internet mrežama, kao i da sam tom prilikom pomenuo trend uvođenja bežičnih punjača baterija. Ako taj podatak povežemo sa današnjom pričom, onda se vidi da uređaji budućnosti na sebi neće imati niti jedan konektor i da će se svaka veza sa drugim aparatima odigravati bežično. Moguće je, međutim, da će pre nego što se to konačno dogodi i sami pametni telefoni doživeti neku drastičnu transformaciju i dobiti nove funkcionalnosti sa još većom upotrebnom vrednošću.

Komentari

  1. Chaslav says:

    Interesantna priča, uz nove dual band wifi čipove ovo će biti sve više prisutno, a „Blutut“ polako pada u zaborav. Uz sve efikasnije korišćenje solarne energije kablova će biti sve manje. Na taj način više neću morati da raspetljavam slušalice svaki put kad ih izvadim iz džepa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *