Zvuk visoke rezolucije

Pogledaj sve kategorije

2016 - Jun - 23

Od analognih televizora sa slikom na kojoj je ponekad bilo teško razaznati likove glumaca do ravnih TV aparata u visokoj rezoluciji vrhunskog kvaliteta i nije prošlo mnogo vremena. Uostalom, verujem da se mnogi čitalac još uvek seća „snega“ na ekranu. Na dobro smo se, međutim, brzo navikli, pa smo nakon „pune“ visoke rezolucije dobili i „ultra“ visoku rezoluciju sa detaljima prikaza koji prevazilaze mogućnosti ljudskog oka. Nove tehnologije vezane za kvalitet video zapisa masovno se koriste i opšteprihvaćene su, ali je sa zvukom situacija nešto drugačija.

Naime, već bezmalo dve decenije postoji ideja takozvanog „HD“ zvuka, sa velikim rasponom detalja u reprodukciji tonova slično kao što je to slučaj kod pokretnih slika. U ovoj oblasti, međutim, još uvek nije uspostavljen jasan standard i malo je onih koji su istinski zainteresovani za korišćenje različitih rešenja u ponudi. Grubo govoreći, zvuk visoke rezolucije je svaki kvalitet tonskog snimka iznad klasičnih audio CD-ova. Digitalni zapis i popularizacija kompakt disk (CD) medija uveli su svojevrsnu revoluciju u načinu na koji slušamo muziku, a pojava mp3 formata, mogućnost audio striminga i kupovina pesama putem onlajn servisa pratili su trend uplitanja interneta u sve sfere života. Ipak, prosečan kvalitet snimaka uglavnom stagnira u prethodnih deceniju i nešto više.

Nekoliko kompanija takmiči se za primat u oblasti audio formata visoke rezolucije, sa promenjivim uspehom. Međutim, poslednjih godina najavljeno je ili pušteno u rad više servisa koji će audiofilima omogućiti preuzimanje numera i čitavih muzičkih albuma u novoj tehnologiji. Ono što mnogi navode kao problem, a što je verovatno i jedan od osnovnih razloga za ograničenu popularnost, jeste činjenica da su HD audio zapisi po pravilu značajno skuplji, a da je razlika u kvalitetu zvuka za većinu slušalaca gotovo neprimetna, čak i kada se reprodukuje na vrhunskim uređajima. Ima i onih koji tvrde da sve te novotarije ne mogu da se mere sa uživanjem u pucketanju gramofonske ploče i onoj posebnoj emociji starih snimaka. Sa njima se dobrim delom slažem, ali teško da bi se neko danas rado vratio na audio kasete i premotavanje trake. Zbog toga mislim da će napredak tehnologije neminovno dovesti do toga da i na kvalitet zvuka gledamo novim očima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *