Ambasadori budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2017 - Feb - 14

Informacione tehnologije već najmanje punu deceniju predstavljaju jedan od najznačajnijih pokretača svetske ekonomije, dok IT industrija, moderna korisnička elektronika i telekomunikacije imaju ogroman uticaj na život bezmalo svakog stanovnika planete. Ako u obzir uzmemo vezanost ljudi za pametne telefone i tablete, naloge na društvenim mrežama i sadržaje koje je moguće pronaći na internetu, jasno je zbog čega se vrednost i prihodi vodećih IT kompanija mere milijardama dolara.

Neki od IT giganata, poput Epla, Gugla ili Majkrosofta, ulaze u krug najvećih ekonomija sveta i po bogatstvu prevazilaze sve osim malog broja najrazvijenijih država. Očekuje se da će njihov uticaj dodatno rasti u godinama pred nama, da će im se pridružiti novi igrači koji su u usponu, kao i oni za koje ćemo tek čuti. U slučaju oblasti veštačke inteligencije, onaj ko prvi napravi značajan korak napred mogao bi ekspresno da uđe u krug najuspešnijih. Zbog toga ne čudi što mnoge države svoju strategiju razvoja i budućnosti baziraju na informacionim tehnologijama i ulažu ogromne napore i sredstva u lobiranje kod velikih IT firmi, sve sa ciljem da ih privuku kao investitore. Pored novih radnih mesta i prestižnoj industriji, benefiti su i unapređenje infrastrukture, privlačenje najkreativnijih ljudskih resursa i razvoj svih pratećih grana privrede. Primer uspešne IT strategije su Irska, ali i baltičke zemlje.

Zbog toga ne čudi što je Danska nedavno objavila da će imenovati takozvane „digitalne ambasadore“, predstavnike ministarstva inostranih poslova zadužene za komunikaciju sa najvećim IT kompanijama. S obzirom na obim njihove ekonomske razmene sa ovim firmama, takva odluka je potpuno razumljiva i veoma mudra. Očekujem da će i druge države pratiti primer Danske i da će uskoro biti potpuno normalno da države imaju svoje zvanične izaslanike u IT industriji, kao deo dugoročne strategije i puta u budućnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *