Autentično

Pogledaj sve kategorije

2024 - May - 14

Ne verujem da postoji korisnik računara i mobilnih uređajakoji nije frustriran zbog toga što mora da vodi brigu o lozinkama za različite aplikacije i servise. Ako koristimo istu lozinku za sve naloge, značajno povećavamo opasnost da je neko zlonameran otkrije. Ako imamo različite lozinke, moramo sve da ih pamtimo ili da vodimo evidenciju, što je opet sigurnosni rizik. Proizvođači softvera su se dosetili da podignu nivo bezbednosti tako što su uveli takozvanu dvofaktorsku autentifikaciju. To je ono kad pored lozinke morate da unesete i dodatnu šifru koju ste primili SMS-om ili putem posebne namenske aplikacije. Naravno, za korisnike je ovo dodatna obaveza i komplikacija.

Zbog svega nabrojanog postoje naznake da bi u narednih nekoliko godina lozinke mogle da budu potpuno izbačene iz upotrebe. Umesto njih, koristile bi se biometrijske metode. Radi se o načinima da se izmere parametri koji nas čine jedinstvenom i neponovljivom osobom. Već sada najveći broj telefona poseduje čitač otiska prsta, a koristi se i prednja kamera za prepoznavanje lika korisnika. U naprednije metode spadaju prepoznavanje retine oka, oblik uha, DNK analiza, raspored vena na određenim delovima tela, geometrija dlana i specifičan ritam otkucaja srca. U zavisnosti od potrebe za preciznošću, može da se upotrebljava i kombinacija ovih metoda. Osnovna prednost je što ne morate ništa da pamtite – umesto zaštite tipa „ono što znam ili posedujem“, sada imamo „ono što jesam“. To znači da drugi teško mogu da dođu u posed vaših mera zaštite ili da ih slučajno saznaju. Najznačajnija mana je cena uvođenja biometrijskih zaštita. Osim toga, podaci o fizičkim osobinama opet moraju negde da se čuvaju, a to je dodatni prostor za zloupotrebe. Na kraju, da bi očitavanje bilo brzo, žrtvuje se preciznost, što je izvor novih frustracija.

Kao i svako tehnološko rešenje, biometrija nije savršena. Na žalost, u sajber svetu je neophodno da naša privatnost i podaci budu maksimalno zaštićeni, a za to ne postoji jednostavno rešenje. Sa druge strane, briga o sopstvenoj i sigurnosti najbližih svakom od nas mora da bude na prvom mestu. Ako to podrazumeva da se dodatno edukujemo i poštujemo osnovne mere discipline, onda smatram da cena i nije preterano visoka s obzirom na sve prednosti digitalizacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *