Zvezdana kapija

Pogledaj sve kategorije

2024 - Apr - 30

U poslednjih godinu dana teško je načeti bilo koju temu vezanu za informacione tehnologije, a da se u priču ne uključi veštačka inteligencija. Jednostavno, ušli smo u jednu potpuno novu eru i sada imamo svojevrsnu „zlatnu groznicu“ u kojoj se velike IT kompanije takmiče u razvoju naprednih modela i novih algoritama, a svi ostali u pronalaženju inovativnih načina primene. Ono što se u napisima po pravilu previđa, jesu hardverska infrastruktura i računarska snaga potrebne za naredne korake u razvoju veštačke inteligencije.

Naravno, najveći igrači u ovoj oblasti toga su itekako svesni. Zbog toga se najavljuje projektovanje i izgradnja novih data centara i superkompjutera vrtoglavih karakteristika, ali i cene. Poslednja vest stiže nam iz Majkrosofta koji je suvlasnikkompanije OpenAI, tvorca popularnog ČetGPT modela veštačke inteligencije. Naime, oni u narednih nekoliko godina nameravaju da razviju više superkompjutera za potrebe novih inicijativa. Vrhunac bi trebalo da bude jedan od najvećih data centara na planeti, u čijem središtu bi se nalazio računar nazvan Zvezdana kapija (eng. Stargate). Premda projekat još uvek nije zvanično odobren, uveliko se špekuliše kako bi mogao da izgleda i funkcioniše. Neke najave govore da bi ceo sistem trebalo da zauzima više od 100 hektara površine i da zahteva preko 5 gigavata snage. Zbog toga se čak razmatra izgradnja nuklearne elektrane za snabdevanje električnom energijom, što otvara poseban set pitanja. Cena izgradnje je procenjena na 100 milijardi dolara, a trebalo bi da zaživi 2028. godine. Alternativa ovakvom rešenju bi bili kvantni superkompjuteri, na čemu se uveliko radi. Tu opet postoji nekoliko prepreka za primenu u praktične i komercijalne svrhe, o čemu ću pisati u nekom od narednih tekstova.

Superkompjuteri postoje praktično kroz kompletnu istoriju razvoja računarstva. Njihova snaga je, naravno, značajno rasla tokom vremena. Današnji mobilni telefoni neuporedivo su moćniji od najnaprednijih velikih sistema od pre svega nekoliko decenija. Pretpostavljam da će u doglednoj budućnosti razvoj tehnologije dovesti do toga da ćemo imati lične uređaje koji će moći da se porede sa modernim superkompjuterima. Druga mogućnost je da će u svetu postojati nekoliko nepojmljivo jakih računarskih centara koji će opsluživati milijarde uređaja različitih vrsta. U svakom slučaju, sigurno je da se razvoj tehnologije neće zaustaviti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *