Automobili sa dušom

Pogledaj sve kategorije

2015 - Jul - 23

Pisao sam u više navrata na ovim stranama o pametnim automobilima i njihovoj integraciji sa informacionim tehnologijama – poslednji put baš prošle nedelje. Moglo bi se reći da su automobili bez vozača, odnosno oni sposobni da se sami snađu u saobraćaju pomoću mreže koju čini veza sa drugim automobilima i pametnom saobraćajnom infrastrukturom, vrhunac ove ideje. Možda baš i ne. Naime, naučnici i inženjeri rade i na nekim drugim inovativnim rešenjima koja bismo u masovnoj primeni mogli da vidimo relativno brzo.

Jedno od njih je povezivanje automobila sa vozačem na neverovatne načine. Na primer, zamislite volan koji je sposoban da čita vaše misli. Ili skup senzora koji može da očitava vaš puls, otkucaje srca, brzinu disanja i na taj način izmeri koncentraciju ili detektuje opasne situacije u kojima se možete naći. Ovo bi moglo da bude značajno za unapređenje bezbednosti u saobraćaju (vozilo koje odbija da vozi ako je vozač u alkoholisanom stanju ili pod stresom), ali i nove napredne primene povezane sa samoupravljajućim vozilima.

Drugo zanimljivo rešenje takođe bi moglo da olakša vožnju i obezbedi sigurnost učesnika u saobraćaju. Radi se o „transparentnom“ kamionu, ili barem takav utisak imaju vozači koji se nađu iza njega. Sistem se sastoji od LCD ekrana na zadnjem delu prikolice i kamere napred. Slika onoga što kamion „vidi“ se u realnom vremenu projektuje pozadi tako da drugi vozači mogu na vreme da reaguju i planiraju preticanje. Naravno, jednoga dana kada zaživi pametna mreža komunikacije između vozila i saobraćajnih znakova ovakav sistem neće biti potreban. Do tada, nemojte da se iznenadite ako na putu ugledate providnog „teškaša“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *