Telefon i automobil

Pogledaj sve kategorije

2015 - Jul - 16

Pametni telefoni su postali ne samo primarno sredstvo komunikacije i sve značajniji „prozor“ u svet interneta i povezanih uređaja, nego i kompletan centar zabave. Sve više ljudi svoju fonoteku i omiljene filmove čuva isključivo na telefonu, a kako kapaciteti i sposobnosti ovih aparata budu rasli, bezmalo svi će posedovati telefon kao jedini izvor sadržaja za uživanje u multimediji. E sad, dokle god virtuelni stereo sistemi i ekrani velikih dimenzija koji se projektuju u prostor ne postanu svakodnevica, telefoni će imati najmanje dva ograničenja – relativno mali displej i srazmerno slabe zvučnike.
Zbog toga su sve popularniji moćni bežični zvučnici za kućnu i prenosnu upotrebu, a unapređuju se i načini za bežično projektovanje slike sa telefona na TV aparate i druge vrste većih ekrana. Ako opisano funkcioniše u udobnosti doma, zbog čega ne bismo na sličan način telefone povezali i sa automobilima? Već duže vreme postoje različiti uređaji za ovu namenu, ali je integracija i dalje relativno slaba i svodi se na neku vrstu audio izlaza ka zvučnom sistemu vozila. Zbog toga su neke sposobnosti telefona, poput GPS navigacije, relativno slabo podržane.
U poslednje vreme sve je više primera istinske integracije automobila i telefona, pri čemu su sve opcije dostupne na multimedijalnim ekranima u vozilu, uključujući u velikom broju slučajeva i upravljanje dodirom. Epl i Gugl su proizveli, svaki za svoju mobilnu platformu, odgovarajuće dodatke na mobilni operativni sistem, pa je sada na proizvođačima automobila da krenu u masovniju implementaciju. U svakom slučaju, realno je za očekivati da će u skoroj budućnosti automobili i telefoni postati najbolji prijatelji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *