Bezbednost pametnog doma

Pogledaj sve kategorije

2016 - Jun - 02

O načinima na koje funkcionišu i svim prednostima kuća budućnosti, takozvanih „pametnih domova“, sve se više govori i piše. Premda prosečan čitalac veruje kako se radi o nečemu što tek treba da postane naša svakodnevica u budućnosti, mnoga rešenja dostupna su već danas, a sve brži tehnološki razvoj mogao bi dovesti do toga da pametni stanovi postanu aktuelni neuporedivo brže nego što očekujemo. Postavlja se pitanje izazova koje ovaj fenomen sa sobom nosi i načina na koje treba da se pripremimo za nadolazeći trend.

Grubo govoreći, pametna kuća je skup povezanih računara, senzora i automatizovanih sklopova različitih veličina. Baš kao što računarske mreže zahtevaju određene mere bezbednosti, tako je potrebno na odgovarajući način zaštiti sve komponente u pametnom domu, pogotovo one koje su direktno povezane na internet. Naime, neke od osnovnih postavki naprednih kuća budućnosti upravo su razmena informacija između uređaja u njoj, mogućnost automatske kontrole sa udaljenih lokacija i korišćenje podataka sa interneta. Pored nepresušnog izvora inovativnih ideja i dodatne upotrebne vrednosti, otvara se i prostor za zloupotrebe i neovlašćene upade od strane modernih kriminalaca koji umesto alata za obijanje brava koriste računarski softver i elektronske aparate.

Zbog svega opisanog, potrebno je da razvoj sigurnosnih mehanizama, ali i edukacija korisnika, prate tehnološki napredak. Svaka novina koja služi da ljudima olakša svakodnevni života istovremeno je i izvor opasnosti ako se ne koristi na pravilan način. Srećom, u poslednje vreme sve više naučnih institucija i privatnih kompanija aktivno radi na uvođenju standarda bezbednosti u ovoj oblasti. To, naravno, ne znači da će svaka opasnost automatski biti izbegnuta. Uostalom, pravila kojima učimo najmlađe od momenta kada se rode postaju sastavni deo naše kulture ponašanja. Sada je došlo vreme da im se pridodaju nova uputstva, a njih najpre treba da nauče odrasli. Taj proces nekima može izgledati naporan, ali će se na duge staze svakako isplatiti. Ako ne zbog nas, ono zbog naše dece.

Komentari

  1. Olivera says:

    Dopada mi se konstatacija da pam.kuca i preduzeca imaju sklop povezanih racunara radi medjusaradnje- prenosa i uvida u dokumenta.
    Senzori mogu biti korisni za kuh.aparate, a mogli bi da se postave na fioke da se otvaraju na senzore sa neke udaljenosti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *