Kreatori sadržaja

Pogledaj sve kategorije

2016 - Jun - 09

Kada sam nedavno pisao o veštačkoj inteligenciji, rekao sam da ću se ovoj temi iznova vraćati, iz prostog razloga što se razvoj tehnologija vezanih za računare sposobne da uče i samostalno donose odluke značajno ubrzava. Osim toga, radi se o veoma kompleksnom fenomenu koji moramo da posmatramo iz različitih perspektiva, a neophodno je da ga potpuno razumemo, i to što pre, zbog njegovog uticaja na budućnost ljudskog roda.

Elem, nedavno je stigla vest da su eksperti na jednom univerzitetu razvili softver koji je uspeo samostalno da postavi naučnu teoriju, kreiranjem simulacija miliona različitih situacija i donošenjem odluka na osnovu dobijenih rezultata. Ovo se može smatrati istorijskim dostignućem, pogotovo ako se zna da se naučnici godinama bore da reše pomenuti problem i osmisle postavku teorije za koju je računaru bilo potrebno svega tri dana. Ima tu, doduše, jedna začkoljica – jeste da je računar postavio teoriju za svega nekoliko dana, ali je pre toga programerima trebalo bezmalo dve godine da ispišu program koji će to moći da uradi. Kada stvari tako posmatramo, ipak smo mi stariji, odnosno kreatori i „očevi“ veštačke inteligencije.

Kad smo već kod personifikacije kompjutera, pogotovo onih koji će se jednoga dana u punom smislu te reči moći nazvati „inteligentnim bićima“, postoje i oni koji smatraju da bismo takvim mašinama morali da garantujemo osnovna „ljudska“ prava, ali i pravo intelektualne svojine i vlasništva nad rezultatima njihovog „umnog“ rada. Sa druge strane, ako znamo da je veštačka inteligencija rezultat našeg intelekta i sposobnosti, onda ulazimo u svojevrsno vrzino kolo koje će jednoga dana definitivno morati da se razmota. Do tada imamo mali primer veštačke inteligencije u vidu digitalnih pomoćnika na telefonima koji razumeju glasovne komande i daju odgovore prirodnim jezikom. Istraživanja, međutim, pokazuju da ljudi izuzetno retko koriste ove opcije mobilnih uređaja u javnosti, pre svega jer se stide da „razgovaraju“ sa aparatom. Očigledno je da smo još uvek daleko od toga da inteligenciju računara posmatramo kao nešto uobičajeno, ali bi taj dan mogao da dođe brže nego što se nadamo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *