Bolje bežične mreže

Pogledaj sve kategorije

2021 - Jan - 13

Možete li da zamislite život bez bežičnih mreža? Popularni vaj-faj (eng. Wi-Fi) postao je obavezni element svakog doma, firme, ugostiteljskog objekta i javnih prostora uopšte. Uostalom, sloboda povezivanja u računarske mreže i na brzi internet bez korišćenja kablova jedan je od osnovnih stubova popularizacije mobilnih uređaja u prethodnoj deceniji. U godini pred nama, vaj-faj očekuje značajna promena koja će dodatno podići kvalitet, brzinu i stabilnost bežičnog umrežavanja.

 

Naime, od svog nastanka u obliku u kome ga danas poznajemo, krajem devedesetih godina prošlog veka, vaj-faj koristi frekventne opsege za koje nisu potrebne posebne dozvole. To znači da ruteri trenutno koriste 2,4 GHz i 5 GHz za slanje i prijem signala. Ovih dana, međutim, mnoge države i regioni – uključujući EU, SAD, Veliku Britaniju, Japan, Brazil, Južnu Koreju i druge – uvode regulativu po kojoj će i 6-gigahercni raspon postati dostupan za slobodnu upotrebu. Paralelno sa tim, Vaj-Faj alijansa, neprofitna organizacija koja okuplja više od 800 kompanija i organizacija, vrši sertifikaciju prvih modela uređaja koji će moći da podrže novi standard. U praksi, to znači da ćemo imati mnogo brži prenos podataka, manje kašnjenja i prekida, veći kapacitet mreža, mogućnost istovremenog povezivanja više uređaja i manju potrošnju baterija na aparatima. Nova verzija bežičnih mreža označena je kao „Wi-Fi 6E“, a prvi uređaji će biti predstavljeni javnosti u januaru 2021. Premda se očekuje da će za potpuni prelazak na 6E biti potrebno barem dve godine, tamo gde su brzina i pouzdanost bitne, kompanije i pojedinci će imati mogućnost da računare povežu u bolje bežične mreže.

 

U ne tako dalekoj budućnosti život će biti praktično nemoguć bez neke vrste veze ka internetu. Da li će postojeće i buduće bežične i mobilne mreže moći da podrže razvoj koncepta pametnih gradova, interneta stvari i globalne infrastrukture, ostaje da vidimo. Verovatnije je da će zaživeti neka vrsta „planetarne mreže“, poput projekata sa jatima satelita u orbiti koji obezbeđuju pristup u svakoj tački zemljine kugle. Moguće je i da će inovatori uspeti da razviju neku potpuno novu tehnologiju koja će zameniti postojeća rešenja. Čak i ako se to desi, vaj-faj će zauvek ostati svetla tačka u istoriji informacionih tehnologija i telekomunikacija.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *