Virtuelni sajmovi

Pogledaj sve kategorije

2021 - Jan - 19

Ako ništa drugo, godina koju smo nedavno ispratili naučila nas je da se prilagođavamo iznenadnim promenama i koristimo informacione tehnologije kako bismo život u vanrednim okolnostima učinili što udobnijim. Potreba za fizičkom distancom i zaštitom od širenja epidemije novog korona virusa preselila je mnoge aktivnosti u virtuelni svet. Tako je bilo i sa tradicionalnim velikim sajmom korisničke elektronike CES, o kome sada već tradicionalno pišem početkom januara.

 

Organizatori su odlučili da se CES 2021, nakon što su mnogi slični skupovi u prethodnim mesecima otkazani, ipak održi. Doduše ovoga puta je to bilo u digitalnoj, odnosno onlajn formi. To znači da su svi novi uređaji, rešenja i tehnologije prikazani van fizičkog prostora sajamskih hala, a da su posetioci predstavljanjima, govorima i predavanjima prisustvovali putem interneta, prateći događaje na svojim ekranima ili VR naočarima. Većina izlagača kreirala je neku vrstu virtuelnih trodimenzionalnih štandova po kojima su posetioci mogli da se „šetaju“. Organizovani su i onlajn sastanci zainteresovanih izlagača sa potencijalnim partnerima i kupcima. Naravno, drastično drugačiji format održavanja sajma nije uticao na inovativnost tehnoloških dostignuća. Uostalom, proizvođači elektronske opreme i projektanti softvera ubrzano se trude da kreiraju rešenja koja će ljudima pomoći u vremenu globalne epidemije, neizvesnosti i izazova koje ona donosi. Predstavljeno je mnogo zanimljivih prenosnih računara i mobilnih telefona, kao i rešenja iz oblasti pametnog doma, uključujući i napredne kućne aparate, televizore i kuhinjska pomagala. Posebni delovi sajma posvećeni su automobilima budućnosti i robotici, a neka od rešenja namenjena su borbi protiv virusa i infekcija. O svemu ovome detaljnije ću pisati u narednom tekstu.

 

Ubeđen sam da će iskustva u organizovanju digitalnih sajmova i drugih sličnih manifestacija poslužiti i u periodu nakon pandemije. Još i više, razvoj tehnologija iz oblasti virtuelne i proširene realnosti pomoći će da posetioci koji se pridružuju onlajn imaju još bolji doživljaj i realniju sliku izloženih eksponata. Čak i kada budemo mogli da se okupljamo, ostaće opcija virtuelne posete. Čvrsto sam uveren da će se CES 2022 održati na tradicionalan način u fizičkom prostoru u Las Vegasu, ali i da će zainteresovani širom sveta moći da se pridruže iz udobnosti svojih kancelarija i domova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *