Pogled u blisku budućnost

Pogledaj sve kategorije

2021 - Jan - 26

Početkom januara održan je tradicionalni veliki sajam korisničke elektronike CES. Ove godine – usled vanredne situacije izazvane globalnom epidemijom – prikazi tehnoloških dostignuća za blisku budućnost, umesto u sajamskim halama, udomljeni su u virtuelnom prostoru interneta. O tome u kojoj meri ovakav način organizacije skupova predstavlja revoluciju i ostaje kao iskustvo za vreme nakon pandemije, pisao sam prošle nedelje. Ovoga puta više pažnje nameravam da posvetim predstavljenim inovacijama.

 

Kao i svake godine, imali smo na hiljade novih modela postojećih vrsta uređaja, kao i mnoštvo svežih ideja i konceptualnih tehnologija na nivou prototipa, a sve u širokom rasponu oblasti od automobilske industrije, preko računara i zabave, do robotike i pametnih kuhinja. Što se tiče ovih poslednjih, videli smo nekoliko novih pametnih frižidera i više vrsta rerni sposobnih da prepoznaju hranu koja se peče i same prilagode temperaturu i druge parametre. Meni se posebno svideo sistem za upravljanje vodovodom u pametnoj kući. Jednostavnim povezivanjem na kuhinjsku sudoperu, dobijate pregled i kontrolu nad instalacijama, što uključuje potrošnju, praćenje oštećenja i automatsko zatvaranje ventila u slučaju curenja. Poseban deo sajma bio je posvećen računarima, telefonima i TV aparatima. Istakao bih MicroLED tehnologiju koja omogućuje televizore koji prekrivaju ceo zid. Deo novina namenjen je borbi protiv zaraze – od sistema za dezinfekciju, do maski za lice koje su ujedno i bežične slušalice. Osim nabrojanog, predstavljene su i nove generacije kućnih robota, leteća taksi vozila budućnosti, sistemi za kontrolu zdravlja, pametne košnice za pčelare, ruž za usne koji može da promeni boju u željenu nijansu, daljinski upravljač na solarni pogon i mnogo drugih inovacija.

 

CES i slični sajmovi koji se održavaju tokom godine pružaju priliku da u svega nekoliko dana zavirimo u blisku budućnost i upoznamo se sa uređajima koja ćemo koristiti u narednom periodu. Tokom njihovog održavanja, u medijima je moguće pronaći pregled i detaljne opise svega što je zanimljivo i novo. Čak i ako niste posebno zainteresovani za praćenje tehnoloških dostignuća, korisno je da znamo u kom se pravcu kreće industrija informacionih tehnologija i korisničke elektronike. Ako ništa drugo, ono zbog toga što je poslednjih desetak godina pokazalo u kojoj meri život i profesionalna delatnost svakog od nas zavisi od ovih oblasti.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *