Bolje usluge, lepši softver

Pogledaj sve kategorije

2010 - Dec - 12

Kao i u prethodna tri navrata, pokušaću da iskoristim period kada se u prazničnoj atmosferi novogodišnjih praznika svode računi i prave planovi za naredni period, da ukratko predstavim ono za šta stručnjaci širom sveta smatraju da bi mogli da budu najznačajniji trendovi u IT industriji za 2011. godinu. Budući da informacione tehnologije postaji sve važniji i nezaobilazni deo svakodnevnog života i poslovanja u bilo kojoj grani privrede, smatram da nije dovoljno napraviti samo opšti presek, odnosno da ipak treba da posvetim više pažnje specifičnim oblastima. Zbog toga ću se ovoga puta fokusirati na softverska rešenja koja se koriste u kompanijama.

Prema analizama koje sam uspeo da pronađem, saznanjima i mišljenjima eksperata, u narednoj godine ne možemo da očekujemo revolucionarne promene i potpuno nova rešenja, ali će se u mnogim oblastima svakako desiti značajan napredak, dok će neki fenomeni dodatno doći do izražaja. Na primer, sigurno je da će BI (eng. business  intelligence), odnosno poslovno izveštavanje, pojam koji je i u našoj zemlji “vruća” tema u poslednje vreme, postati još značajniji, kao i da možemo očekivati ozbiljnije korišćenje mobilnih uređaja u svrhe prikaza poslovnih informacija i pokazatelja u realnom vremenu, gde god da se korisnik nalazi. Dalje, upotreba mobilnih aplikacija i sadržaja uopšte verovatno će postati još izraženija, sa svim posledicama koje takav trend sa sobom nosi, uključujući i brigu o sigurnosti informacija koje se najčešće nalaze u “oblacima” (eng. cloud), odnosno na Internetu.

Zbog toga, ali i drugih razloga, sve više poslovnih aplikacija, uključujući i velike sisteme, preći će na sistem cloud computinga, što umnogome smanjuje troškove održavanja IT infrastrukture za kompanije. Očekuje se i da, pored servisa koje nude najveći igrači u ovoj oblasti, firme počnu da organizuju i uspostavljaju cloud sisteme za sopstvene potrebe, sve sa ciljem bolje kontrole i obezbeđivanja pomenute sigurnosti poverljivih podataka. Ove novine istovremeno će suštinski uticati i na promenu paradigmi i viši kvalitet u pružanju IT usluga.

U razvoju softverskih rešenja, pored očiglednog prilagođavanja aplikacija funkcionisanju putem Interneta i na različitim vrstama uređaja, možemo da očekujemo i mnogo više izraženu kombinaciju korišćenja sopstvenih snaga i outsourcing pristupa programiranju pojedinih komponenti. Ovo uključuje i angažovanje open source zajednice, odnosno delimično ili potpuno otvaranje izvornog koda kako bi se značajno ubrzalo vreme razvoja i podigao kvalitet rešenja. Ovakav će pristup, naravno, promeniti i uvrežene metode upravljanja projektima i životnim ciklusom softvera.

Za kraj, nastaviće se trend razvoja sve naprednijih, dopadljivijih i korisniku prilagođenijih korisničkih okruženja u poslovnim aplikacijama. Biznis korisnici, a o tome sam detaljnije pisao pre nekog vremena, postaju sve zahtevniji po pitanju ergonomije i udobnosti softverskih rešenja, najviše pod uticajem programa za mobilne uređaje, pa je neophodno da svi alati koje oni koriste poseduju grafički bogata okruženja jednostavna za upotrebu. Zbog toga bi nam nova godina, pored drugih lepih stvari, mogla doneti i lepši softver.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *