Poslovi budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2010 - Dec - 19

Prošle sam nedelje započeo seriju tekstova u kojima ću pokušati da vam u najgrubljim crtama predstavim koji su to trendovi i realna očekivanja vezana za industriju informacionih tehnologija u godini pred nama, a prema mišljenjima i istraživanjima stručnjaka iz ove oblasti širom sveta, statističkim podacima i najavama koje stižu iz vodećih kompanija. Prethodni članak posvetio sam primeni IT rešenja u poslovanju, dok ću se ovoga puta baviti zanimljivijom temom – radnim mestima u IT industriji koja će biti posebno tražena i interesantna poslodavcima širom sveta.

Prema nekim istraživanjima i anketama koje sam uspeo da pronađem, sigurno je da će broj otvorenih pozicija za IT stručnjake u 2011. biti nešto veći nego u godini koju ostavljamo za sobom, premda ne u značajnom procentu. Sigurno je, i u tome postoji apsolutna saglasnost, da će biti traženi programeri sposobni da brzo razvijaju aplikacije korišćenjem novih alata i agilnih metodologija, pogotovo zbog toga što postoji potreba za još bržim putem od ideje do realizacije. Ovaj zahtev se jednako tako odnosi i na razvoj mobilnih aplikacija, a s obzirom na neverovatan rast broja pametnih telefona i novih Internet tablet uređaja. Naravno, to istovremeno znači da će biti potrebni i iskusni i prilagodljivi menadžeri IT projekata, najčešće istovremeno i sa inženjerskim iskustvom i sposobnošću prilagođavanja na nove metodologije razvoja.

Nije zanemariva ni uloga inženjera i stručnjaka za razne vrste podrške i održavanja, budući da sve više firmi, uključujući i našu zemlju, najveći deo alata u poslovanju bazira na IT rešenjima. Dalje, oko 38% ispitanih kompanija očekuje da će imati potrebu za ekspertima iz oblasti umrežavanja, najviše zbog očekivanog rasta raznih vrsta virtuelizacija i cloud computinga, što je usko povezano i sa promenama u mrežnim infrastrukturama. Opet vezano za premeštanje podataka sa lokalnih servera na Internet, tražiće se sve više sposobnih mladih ljudi sa iskustvom u obezbeđavanju sigurnosti podataka i obavljanju različitih poslova vezanih za data centre.

Nešto manje, ali jednako intenzivno, biće tražena zanimanja iz domena Web 2.0 razvoja, što uključuje tehnologije za razvoj RIA aplikacija (Rich Internet Applications) i drugih rešenja koja koriste napredne mogućnosti Interneta kao medija. Sa ovim je donekle povezana i tražnja za ekspertima koji se bave telekomunikacijama, kao i alatima za kolaboraciju, odnosno korišćenje računarskih mreža i Interneta za saradnju i zajednički rad zaposlenih. Na kraju, ali ne i zanemarivo, raste potreba za “majstorima” u oblasti poslovnog izveštavanja (BI, Business Intelligence), što je pojam o kome se i kod nas sve češće i ozbiljnije govori.

Niti jedno od pomenutih zanimanja i pozicija nije novo, kao što je to povremeno bio slučaju u prethodnim godinama kada su bukvalno “u hodu” definisana nova zanimanja i pozicije kako bi pratile razvoj savremenih tehnologija. Ipak, važno je znati koja zanimanja poslodavci vide kao interesantna pošto to donekle određuje i pravac u kome će se kretati industrija informacionih tehnologija u narednom periodu. Zaključak je, između ostalog, da će se svakako ceniti znanje, iskustvo, inovativnost i spremnost na prihvatanje brzih promena i prilagođavanje napretku tehnologije i novim modelima poslovanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *