Godina elektronskih sokoćala

Pogledaj sve kategorije

2010 - Dec - 26

Nakon što sam se, u prethodna dva nastavka, pozabavio predviđanjima o tome šta bi nas moglo očekivati u godini pred nama u oblastima poslovne primene informacionih tehnologija i radnih mesta i zanimanja u ovoj industriji koja će biti posebno tražena, red je da malo više pažnje posvetim onome što je većini čitalaca verovatno mnogo zanimljivije. Pogađate, radi se o mobilnim elektronskim uređajima koji su u velikoj meri obeležili 2010. godinu, a sigurno je da će se taj trend nastaviti i dodatno razvijati.

Kao što rekoh, rast popularnosti i prodaje mobilnih uređaja raznih vrsta – od običnih i “pametnih” telefona, preko multimedijalnih plejera, pa sve do nove kategorije Internet tablet uređaja (ili tabličnih računara kako se kod nas sve češće prevodi njihov naziv) – predstavlja verovatno najjači utisak iz prethodne godine. Početkom godine pojavio se Apple iPad i iz korena promenio način na koji razmišljamo o računarima, premda su mu pre toga put utrli netbook kompjuteri, čitači elektronskih knjiga i drugi slični uređaji.

Već je uveliko primetno da se sada i svi ostali proizvođači trude da kreiraju slične modele, bilo u vidu kopije iPada ili sa nekim inovativnim i originalnim rešenjima. Ova bitka rasplamsaće se dodatno naredne godine, a na radost korisnika, jer će se izbor uređaja povećati, a cene verovatno biti još niže. Tržišni potencijal je očigledno ogroman budući da je Appleovo “čedo” za manje od godinu dana prodato u 60 miliona primeraka. Naravno, ovo će donekle poremetiti uspehe koje su do sada postigli pomenuti namenski čitači elektronskih knjiga, ali je gotovo sigurno da će i njihov broj rasti pošto postoji generalni trend okretanja ka digitalnim sadržajima svih vrsta. Dalje, broj smartphone aparata mogao bi da poraste do zastupljenosti kada već ozbiljno možemo da govorimo o ostvarenju ideje da je svaki telefon “pametan”, odnosno da poseduje standardni operativni sistem, mogućnost povezivanja na Internet i instaliranja dodatnih aplikacija za razne namene.
Povezano sa ovim, možemo da očekujemo i ogroman napredak u razvoju platformi i softverskih rešenja za mobilne uređaje. Ovo nije tolika novost, ali je svakako zanimljivo očekivanje da će pomenuti operativni sistemi i programi pisani za njih početi da se koriste na najrazličitijim uređajima, od kojih nisu svi obavezno mobilni. Na primer, a o tome sam već pisao, TV aparati bi mogli takođe da promene svoje “lice” i postanu mnogo kompleksnije sprave. Na drugu stranu, mobilni uređaji će sve više podržavati HD kvalitet snimaka i video reprodukcije, uključujući i streaming, odnosno prenos sadržaja u realnom vremenu.

Za kraj, ali ne i manje značajno, treba imati u vidu da će se korisnici, poslednično i proizvođači, okretati energetski efikasnijim gedžetima koji istovremeno manje zagađuju okolinu. Već se uveliko radi na izdržljivijim baterijama, solarnim ćelijama, kućištima od prirodnih materijala i drugim komponentama koje je moguće reciklirati, pa bi se moglo očekivati da IT industrija, od jednog od najvećih zagađivača, postane pokretač promena u cilju razvoja tehnologije koja će omogućiti “ozdravljenje” planete.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *