Bolji imunitet

Pogledaj sve kategorije

2020 - Sep - 08

Aktuelna globalna epidemija novog korona virusa još jednom pokazuje u kojoj meri je čovek sastavni i nerazdvojni deo izuzetno kompleksnog sistema koji zovemo planeta Zemlja. To uključuje njen živi svet, prirodne pojave i istorijski razvoj. U svakom momentu okruženi smo nepojmljivim brojem bakterija i virusa koji – premda neophodni za funkcionisanje života na Zemlji – mogu da ugroze naše zdravlje i postojanje. Od njih, ali i drugih vrsta bolesti, štiti nas imuni sistem organizma.

On nije savršen i svemoćan, iz jednostavnog razloga što je prilagođen procesu evolucije u kome najotporniji i najjači imaju prednost. U prošlosti su ljudi pronašli načine da poboljšaju imuni sistem korišćenjem vakcina i drugih medicinskih sredstava. Napredak nauke i tehnologije otvara prostor za nova rešenja koja bi mogla dodatno da nas zaštite, da unaprede naše zdravlje i podignu kvalitet života ljudi. Jedno od njih je takozvani “veštački imuni sistem” (eng. Artificial Immune System, AIS). Radi se o ideji da se u krvotok ubrizgaju minijaturni nano-roboti sposobni da nadgledaju zdravstveno stanje čoveka i pomažu imunom sistemu da se izbori sa problemima i pretnjama. Nano-roboti mogu biti izrađeni od veštačkih materijala ili organskih komponenti (DNK molekula, na primer), a imaju različite uloge i zadatke. Neki od njih bi bili zaduženi za transport materija, drugi za uništavanje štetnih bakterija u saradnji sa belim krvnim zrncima, treći za otvaranje ili zatvaranje puteva, četvrti za nadgledanje i komunikaciju sa pametnim uređajima, itd. Naučnici već uveliko rade na razvoju ove tehnologije. Postoje različiti pravci, pristupi, ideje i rešenja, a za sada nije moguće predvideti da li će i kada ona ući u praktičnu upotrebu.

Kao i u slučaju svakog drugog manipulisanja telom i zdravljem ljudi, ovoj temi treba da pristupimo pažljivo i vrlo odgovorno. U pravu su protivnici sličnih rešenja kada ističu rizik od mogućih grešaka i zloupotreba. Biće potrebna veoma detaljna regulativa i stroga kontrola u ovoj oblasti, uz ozbiljna testiranja i mehanizme zaštite. Sa druge strane, upravo je napredak nauke, medicine i tehnologije doveo do toga da kao ljudski rod pobedimo pošasti koje su nas ugrožavale u prošlosti. Da li je to urađeno na najbolji način i šta bi bile alternative, potpuno je druga tema.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *